G DATA voorspelt minder, maar wel slimmere virussen 2013-11-04T17:22:39

Schoonmoeders met HD televisie populair

Vista slaat niet aan bij bedrijven

G DATA voorspelt minder, maar wel slimmere virussen

G DATA voorspelt minder, maar wel slimmere virussen

Dit jaar zal de kwaliteit van virussen toenemen, zegt G DATA in zijn halfjaarlijkse Malware Rapport. Cybercriminelen maken gebruik van een heel arsenaal aan camouflagetechnieken, waardoor het voor computergebruikers steeds moeilijker is om virussen als zodanig te herkennen. Door kwalitatief goede virussen te ontwikkelen, kunnen cybercriminelen meer geld verdienen.

Dit jaar zal de kwaliteit van virussen toenemen, zegt G DATA in zijn halfjaarlijkse Malware Rapport. Cybercriminelen maken gebruik van een heel arsenaal aan camouflagetechnieken, waardoor het voor computergebruikers steeds moeilijker is om virussen als zodanig te herkennen. Door kwalitatief goede virussen te ontwikkelen, kunnen cybercriminelen meer geld verdienen. Ook blijkt het aantal malwaredreigingen in 2008 te zijn toegenomen met 570(!) procent. In totaal werden er 894.250 nieuwe aanvallen geregistreerd, 6,7 keer zoveel als in 2007. Cybercriminelen vallen vooral de Windows-gebruiker aan; van alle virusaanvallen is 99,2 procent op hen gericht.

G DATA verwacht dat het aantal schadelijke bestanden verder zal toenemen in 2009 maar dat - omdat criminelen zich vooral zullen richten op de kwaliteit (lees: het steeds moeilijker herkenbaar zijn van virussen door waardoor computers langer geïnfecteerd zullen blijven) - de groei van het aantal virussen lager zal liggen dan afgelopen jaar.

Waar moeten we nu in 2009 vooral voor oppassen? De malware-bestrijder ziet drie grote trends:

1) Pijlen zijn gericht op sociale netwerken

2) Toenemend gebruik van Flash bij malwaredreigingen

3) Vaste dag in de cybercrimekalender: Microsoft Patch Dag

In 2008 waren de momenten waarop Microsoft patches publiceert, belangrijke dagen voor malwaremakers. Cybercriminelen analyseren de patches en gebruiken de informatie vervolgens om schadelijke bestanden te ontwikkelen die worden verwerkt in malware. Dit kost soms slechts enkele seconden. Ook in 2009 zal de Microsoft Patch Day een vaste dag in de kalender van cybercriminelen blijven.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord