Geen reacties meer onder YouTube-video's met kinderen 2019-03-01T10:12:17

Airbnb-verhuurders kunnen Aangifte-app belasting niet gebruiken

Microsoft: Ransomware op retour, phishing juist niet

Geen reacties meer onder YouTube-video's met kinderen

Geen reacties meer onder YouTube-video's met kinderen

Voortaan zijn er op YouTube geen reacties meer te plaatsen onder video's waarin kinderen te zien zijn. YouTube-eigenaar Google neemt dit rigoureuze besluit nadat aan het licht kwam in hoeverre pedofielen misbruik maakten van het platform.

Deze gebruikers zoeken specifiek naar video's waarin jonge kinderen bijvoorbeeld in badkleding te zien zijn of houdingen aannemen die voor deze kijkers seksueel van aard zijn. Veel moeite kost dat overigens niet, aangezien de algoritmes van YouTube daarna allerlei soortgelijke video's voorschotelen.

In reacties onder de filmpjes plaatst men precies de tijden waarop de suggestieve beelden voorbij komen, zogeheten timestamps, zodat later ook andere pedofielen weten waar ze moeten kijken. 

Veiligheid voorop

Dit gebeurde op zo'n grote schaal dat YouTube al vrij snel de reacties onder tientallen miljoenen (!) video's verwijderde. Nu is bekend dat dit voortaan de nieuwe standaard is. De algoritmen van de videodienst zijn aangescherpt, zodat filmpjes van en met minderjarigen meteen als dusdanig worden aangemerkt. Met als gevolg dat daaronder geen opmerkingen meer te plaatsen zijn.

Voor een deel van de YouTube-gebruikers wordt het daardoor lastiger om contact te onderhouden met hun fans, maar volgens Google is het nu eenmaal nodig omdat de veiligheid van kinderen boven alles gaat. Google's aanpak bij het beschermen van jonge YouTube-gebruikers ligt al langer onder een vergrootglas, met name de afgelopen maanden. 

Kijkwijzer

Zo wilde het CDA dat de Kijkwijzer ook zou gelden voor YouTube-video's, zodat kinderen minder snel filmpjes te zien krijgen die niet voor hen geschikt zijn. Dat gaat overigens niet door, maar er is nu wel een speciale kindvriendelijke YouTube-app beschikbaar: YouTube Kids. Daarnaast zijn inmiddels video's verboden die oproepen tot het uithalen van gevaarlijke stunts.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord