Geen reacties meer onder YouTube-video's met kinderen

© CIDimport

Geen reacties meer onder YouTube-video's met kinderen

Geplaatst: 1 maart 2019 - 08:23

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:46

Redactie ID.nl

Voortaan zijn er op YouTube geen reacties meer te plaatsen onder video's waarin kinderen te zien zijn. YouTube-eigenaar Google neemt dit rigoureuze besluit nadat aan het licht kwam in hoeverre pedofielen misbruik maakten van het platform.

Deze gebruikers zoeken specifiek naar video's waarin jonge kinderen bijvoorbeeld in badkleding te zien zijn of houdingen aannemen die voor deze kijkers seksueel van aard zijn. Veel moeite kost dat overigens niet, aangezien de algoritmes van YouTube daarna allerlei soortgelijke video's voorschotelen.

In reacties onder de filmpjes plaatst men precies de tijden waarop de suggestieve beelden voorbij komen, zogeheten timestamps, zodat later ook andere pedofielen weten waar ze moeten kijken. 

Veiligheid voorop

Dit gebeurde op zo'n grote schaal dat YouTube al vrij snel de reacties onder tientallen miljoenen (!) video's verwijderde. Nu is bekend dat dit voortaan de nieuwe standaard is. De algoritmen van de videodienst zijn aangescherpt, zodat filmpjes van en met minderjarigen meteen als dusdanig worden aangemerkt. Met als gevolg dat daaronder geen opmerkingen meer te plaatsen zijn.

Voor een deel van de YouTube-gebruikers wordt het daardoor lastiger om contact te onderhouden met hun fans, maar volgens Google is het nu eenmaal nodig omdat de veiligheid van kinderen boven alles gaat. Google's aanpak bij het beschermen van jonge YouTube-gebruikers ligt al langer onder een vergrootglas, met name de afgelopen maanden. 

Kijkwijzer

Zo wilde het CDA dat de Kijkwijzer ook zou gelden voor YouTube-video's, zodat kinderen minder snel filmpjes te zien krijgen die niet voor hen geschikt zijn. Dat gaat overigens niet door, maar er is nu wel een speciale kindvriendelijke YouTube-app beschikbaar: YouTube Kids. Daarnaast zijn inmiddels video's verboden die oproepen tot het uithalen van gevaarlijke stunts.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten