Geen 'verbod' voor WhatsAppen op de fiets 2015-02-05T14:21:02

Hoe installeer je apps buiten de Play Store om?

Een nieuwsbrief maken met MailChimp 2: De opmaak

Geen 'verbod' voor WhatsAppen op de fiets

Maar je moet nog steeds oppassen

Geen 'verbod' voor WhatsAppen op de fiets

Er komt in Nederland geen verbod op het bellen of appen op de fiets. De oerhollandse traditie mag blijven bestaan, ondanks een wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA). Die deed het voorstel om fietsers die een ongeluk veroorzaken tijdens het bellen, verantwoordelijk te stellen voor schade. Minister Schultz (Verkeer) gaat de regels daarvoor niet aanpassen.

Dat schrijft Schultz nu aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel van De Rouwe stelde voor om smartphonegebruik expliciet op te nemen in de wet, maar de huidige regels zouden voldoende moeten zijn, zegt Schultz. In de algemene verkeerswet staat dat ook fietsers zich verantwoordelijk moeten gedragen in het verkeer. Telefoons worden daarbij niet genoemd, maar vallen daar wel onder, zegt Schultz.

Bewust vaag

De tekst is daarvoor bewust algemeen gehouden volgens de minister. Als De Rouwes wetsvoorstel zou zijn aangenomen, opent dat de deur om allerlei specifieke zaken op te nemen in de wet. De Rouwe stelde in de wet dat een bellende fietser die een ongeluk veroorzaakt, verantwoordelijk kon worden gesteld voor de schade.

Kijken naar buitenland

De minister is daarentegen wel bezig met het campagnes om veiliger te zijn op de fiets, bijvoorbeeld door voorlichtingen. Ook kijkt het ministerie naar hoe het buitenland omgaat met telefoneren op de fiets. Uit onderzoek blijkt dat bellen op de fiets het wegverkeer veel gevaarlijker maakt.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord