Gegevens miljoenen Snapchat-gebruikers online gezet 2014-01-01T09:52:59

Nokia haalt kaarten-app uit App Store

'Apple werkt niet samen met NSA'

Gegevens miljoenen Snapchat-gebruikers online gezet

Gegevens miljoenen Snapchat-gebruikers online gezet

Hackers claimen toegang te hebben gekregen tot de gegevens van 4,6 miljoen Snapchat-gebruikers. Door die informatie publiekelijk te maken, hopen ze de makers van de gratis berichtendienst wakker te schudden. De boodschap: ga voorzichtiger om met de informatie die je gebruikers aan je toevertrouwen.

Volgens de hackers is er gebruik gemaakt van een veiligheidslek, waar de app-makers al tijden vanaf wisten. "Maar ze waren te lui om het op te lossen. Nu weten ze wat er dan van komt."

Op de website SnapchatDB zijn twee bestanden te downloaden. Hierin worden Snapchat-gebruikersnamen gekoppeld aan de bijbehorende telefoonnummers. "Mensen gebruiken vaak dezelfde gebruikersnaam op internet, dus je kan deze informatie gebruiken om bijvoorbeeld een telefoonnummer te vinden van iemand waarmee je in contact wil komen op Facebook of Twitter," zo leest de website.

Grappenmakers

Vooralsnog is onbekend wie er achter de hack zit, en of de informatie wel klopt. Het daadwerkelijk downloaden van de bestanden blijkt lastig. Mensen die online aangeven de data wel ingezien te hebben, merken op dat ze hun eigen gebruikersnaam niet kunnen vinden.

Er wordt dan ook gespeculeerd dat het om een grap gaat. Desondanks wordt aangetoond wat de eventuele gevolgen kunnen zijn van het delen van privé-informatie met bedrijven die er nalatig mee omgaan.

400 miljoen

Met Snapchat stuur je foto's en video's naar elkaar, en geef je zelf aan hoe lang de ontvanger het materiaal kan bekijken. Wanneer de tijd op is, verdwijnt het bericht voor altijd van de telefoon. De applicatie bleek erg populair in 2013: er worden dagelijk zo'n 400 miljoen bestanden mee gedeeld. Niemand minder dan Facebook zelf deed een aanbod voor een overname van de dienst, maar daar zeiden de makers van Snapchat vriendelijk 'nee' tegen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord