Gevaarlijke Android-malware actief in alternatieve Play Stores

© CIDimport

Gevaarlijke Android-malware actief in alternatieve Play Stores

Geplaatst: 30 november 2016 - 14:27

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:36

Redactie ID.nl

Wie wel eens Android-applicaties uit andere downloadwinkels haalt dan de officiële Play Store van Google, moet momenteel extra alert zijn voor voor gevaarlijke malware: Gooligan.

Gooligan verstopt zich in dergelijke App Stores in legitiem ogende apps, maar vindt daarnaast ook zijn weg naar slachtoffers door middel van phishing-mails. Gebruik je alleen de officiële App Store en heb je de optie om apps van derden te blokkeren standaard aangelaten, dan hoef je je niet zoveel zorgen te maken.

Gestolen gegevens

Kom je wel met de malware in aanraking, dan heb je een probleem. Google-inloggegevens worden gestolen en het virus installeert daarnaast nog veel meer malafide apps. Dat is nu al in meer dan een mijoen gevallen aan de hand, meldt beveiligingsbedrijf Check Point. De firma zette een gratis programmaatje online waarmee nagelopen kan worden of een toestel geïnfecteerd is.

Mocht dat overigens zo zijn, dan zit er niets anders op dan Android volledig schoon te installeren. Alle gegevens op het toestel gaan daarbij verloren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten