Gevangenisstraf voor Britse muziektorrent-uploader

© CIDimport

Gevangenisstraf voor Britse muziektorrent-uploader

Geplaatst: 19 december 2016 - 07:55

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:31

Redactie ID.nl

Een Britse internetpiraat is veroordeeld tot een jaar cel, omdat hij jarenlang wekelijks de Top 40 op torrentsites aanbood. De Engelse muziekindustrie zou daar grote financiële schade door hebben geleden.

De 39-jarige Brit was online bekend onder de gebruikersnaam OldSkoolScouse, waarmee hij meer dan 200 torrents met de nieuwste hits online zette. De man was actief op The Pirate Bay en Kickass Torrents, maar bood ook remixes aan op zijn eigen site. De website in kwestie werd door autoriteiten offline gehaald, toen de man in 2015 werd aangehouden.

Inkomsten

Volgens auteursrechtenwaakhond Performing Rights Society for Music zijn artiesten door de torrents meer dan een miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Maar volgens de advocaat van de uploader is dat slechts speculatie, omdat niet te bewijzen is dat er ook daadwerkelijk minder muziek is verkocht dankzij de illegale downloads.

Lees ook: Kickass Torrents is weer online

DJ

Volgens de rechter had de man kunnen weten dat hij illegaal bezig was, omdat hij zelf DJ van beroep was. Door een celstraf op te leggen en hem niet 'slechts' met een boete naar huis te sturen, hoopt de rechtbank andere uploaders ook af te schrikken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten