Gewetenloze oplichters doen zich voor als nabestaanden vliegramp MH17

© CIDimport

Gewetenloze oplichters doen zich voor als nabestaanden vliegramp MH17

Geplaatst: 24 juli 2014 - 06:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:06

Redactie ID.nl

Een stel schaamteloze fraudeurs probeert op sluwe wijze geld te verdienen aan de vliegramp met het MH17-toestel. De Fraudehelpdesk van het Ministerie van Veiligheid en Justitie waarschuwt voor circulerende emails, waarin de afzender de echte namen van slachtoffers gebruikt om geld los te peuteren. Ga vooral niet op de emails in, maar stuur ze door naar ons!

'Journalisten'

In de mails doen de afzenders zich voor als journalisten die op de rampplek waardevolle voorwerpen hebben gevonden. De voorwerpen, die zogenaamd 'enkele miljoenen' waard zijn, zouden van personen zijn die echt in de crash zijn omgekomen. Daarbij worden zelfs de echte namen gebruikt van de slachtoffers, die volgens de Fraudehelpdesk ook echt op de lijst van MH17 stonden.

Weduwnaar

In een andere email doet de fraudeur zich voor als een Maleisische man wiens vrouw is overleden tijdens de crash, en ook daar wordt de naam van een echt slachtoffer genoemd. De fraudeurs willen dat geld met de ontvanger delen, maar daarvoor moet die wel bedrag van een paar duizend euro betalen om het geld te ontvangen.

Gewetenloze oplichters doen zich voor als nabestaanden vliegramp MH17-15988987

© CIDimport

Rampen-uitbuiting

De Fraudehelpdesk waarschuwde vorige week al dat er waarschijnlijk dit soort emails rond zouden gaan, zegt Lotte Reijmer. "Dat zie je altijd bij rampen. Uiteindelijk gaan er bijna altijd wel mails rond die daarop inspelen."

Paar gevallen

Het is moeilijk te zeggen waar de mails precies vandaan komen, zegt Reijmer, maar de Fraudehelpdesk gaat er vanuit dat het gaat om Nigeriaanse of Maleisische scammers. Er zijn nog maar een handjevol gevallen binnengekomen bij de helpdesk, dus het probleem is nog niet heel groot, maar dat kan wel zomaar gebeuren, zegt Reijmer.

Laat ons helpen!

Als u een dergelijke mail krijgt, ga daar dan vooral niet op in! Krijgt u zo'n mail, dan kunt u die wel doorsturen naar ons. Wij gaan er dan mee aan de slag door de oplichters zelf eens te mailen om te vragen waarom ze dit doen. U kunt de mails doorsturen naar thofmans@reshift.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten