Gezichtsherkenning op Chinese scholen betrapt luie studenten 2018-05-18T10:35:43

Star Wars: Jedi Challenges

Review: Lenovo Ideapad 320s (14”)

Gezichtsherkenning op Chinese scholen betrapt luie studenten

Gezichtsherkenning op Chinese scholen betrapt luie studenten Bron: PDChina

Chinese klaslokalen worden met speciale camera's uitgerust, die van gezichtsherkenning voorzien zijn. Op die manier kunnen leraren het gedrag van hun leerlingen beter in de gaten houden.

Daarover schrijft de site SupChina vandaag op basis van Chinese nieuwsbronnen. Voorlopig betreft het een test op een middelbare school in Hangzhou, waar er nu in ieder lokaal zo'n camera hangt. Die let niet alleen op gezichtsuitdrukking, maar ook op lichaamshouding. Zo wordt in kaart gebracht of leerlingen nog wel aan het opletten zijn.

Volgens de schooldirecteur kan het systeem ook ingezet worden om lessen leuker te maken. Wanneer leraren merken dat studenten massaal afhaken tijdens de uitleg van bepaalde lesstof, dan kunnen ze daar hun aanpak op aanpassen. Gezichstherkenning wordt daarnaast ingezet om bij te houden welke leerlingen aanwezig zijn, en welke juist te laat komen. Of helemaal niet komen opdagen.

Sociaal kredietsysteem

Chinese leerlingen konden eerder al wennen aan gezichtsherkenning, toen de techniek tijdens examens ingezet werd. Zo konden examinatoren beter zien of er gespiekt werd. De technologie duikt in China op telkens meer plaatsen op en wordt regelmatig gekoppeld aan het sociale kredietsysteem van het land. Begaan inwoners bijvoorbeeld een verkeersovertreding, dan krijgen ze strafpunten.

Verzamelen ze teveel strafpunten, dan komen ze op de zwarte lijst. Vanaf dat moment wordt het leven in China een stik ingewikkelder. Ze kunnen dan onder andere geen leningen meer afsluiten, een woning huren of kopen, of met het vliegtuig reizen. Vanaf 2020 moet het systeem compleet zijn uitgerold, en gezichtsherkenning gaat er een telkens grotere rol bij spelen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord