Goedkope taxidienst UberPOP moet stoppen 2014-12-08T14:07:15

Let op je houding en ademhaling met deze wearable

Nooit meer aanbakken met de Pantelligent

Goedkope taxidienst UberPOP moet stoppen

Zo bepaalt de rechter vandaag

Goedkope taxidienst UberPOP moet stoppen

Uber moet stoppen met het aanbieden van de goedkope taxidienst UberPOP, waarmee particulieren zonder taxivergunning ritjes aanbieden aan anderen. De prijs daarvan is veel lager dan bij reguliere taxi's, wat volgens de rechter concurrentievervalsing is.

Dat heeft de voorzieningenrechter bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven vandaag besloten. Met de UberPOP-app kun je chauffeurs in je omgeving vinden, die je tegen een schijntje naar je plaats van bestemming brengen. De bestuurder gebruikt daarvoor een iPhone van Uber in bruikleen, die bestelde ritten accepteert. Uber deelt mee in de opbrengsten daarvan.

Onder meer de Inspectie Leefomgeving en Transport bestempelde de dienst al als illegaal taxivervoer, en de rechter gaat daar nu in mee. Voor iedere overtreding die geconstateerd wordt, moet Uber voortaan een dwangsom van 10.000 euro betalen. Met een maximum van 100.000 euro. UberPOP is op dit moment alleen te gebruiken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Vergunning

Taxichauffers moeten een vergunning hebben om hun diensten aan te kunnen bieden in Nederland. De wet waar dat in staat stamt uit het jaar 2000 en is daarom hopeloos ouderwets, aldus Uber. Uber-chauffeurs kunnen hun diensten al aanbieden zodra ze 21 jaar of ouder zijn en één jaar rij-ervaring hebben.

Volgens Uber is UberPOP geen taxidienst, maar een liftdienst. Het bedrijf gaat dan ook in hoger beroep tegen de uitspraak.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord