Google brengt menselijk lichaam in kaart 2014-08-28T10:50:24

Firefox gaat Windows-gebruikers tegen malware beschermen

NS pakt drukke trajecten aan met app

Google brengt menselijk lichaam in kaart

Blauwdruk van gezonde mens

Google brengt menselijk lichaam in kaart

Google gaat genetische en moleculaire informatie verzamelen van anonieme vrijwilligers, om zo een blauwdruk te maken van een gezond menselijk lichaam. Het ambitieuze project draagt de naam 'Baseline.'

Waar Baseline zich eerst richt op een kleine groep van 175 vrijwilligers, hoopt Google later duizenden meer te bereiken. De zoekgigant werkt aan draagbare apparaten die onder meer de hartslag, het hartritme en het zuurstofniveau bijhouden. Ook wordt er van de vrijwilligers urine, bloed, speeksel en tranen afgenomen.

Patronen

Met de rekenkracht van Google's megasnelle computers wordt vervolgens gezocht naar patronen, zogenaamde 'biomarker.' Zo brengt Google het menselijk lichaam in kaart. Door precieser te weten hoe een gezond mens er van binnen uit ziet, kunnen ziektes op den duur eerder worden ontdekt en zelfs verhinderd.

Om het project te overzien, heeft Google onafhankelijke commissies ingesteld binnen medische opleidingen van Amerikaanse universiteiten. "Daar hebben we zeker over gesproken," legt leidinggevend onderzoeker Andrew Conrad uit aan The Wall Street Journal. "Google krijgt geen toestemming om zomaar vanalles met de data te doen."

Moonshot

Conrad legt tevens uit dat de klus niet binnen één of twee jaar geklaard is. Het project is dan ook een zogenaamde 'moonshot,' Google's koosnaam voor baanbrekende lange-termijn projecten.

Daarvoor is de onderzoeksfaciliteit Google X in het leven geroepen. Onder meer Google Glass, Project Loon en Google's zelfrijdende auto komen daaruit voort. Baseline is hierbinnen het nieuwste project, waar 75 tot 100 man aan werkt.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord