Google lanceert Software Removal Tool

© CIDimport

Google lanceert Software Removal Tool

Geplaatst: 15 september 2014 - 10:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:41

Redactie ID.nl

Google heeft een programmaatje uitgebracht waarmee je de Chrome-webbrowser ontdoet van schadelijke extensies en addons, in de vorm van de Software Removal Tool.

De tool is bijvoorbeeld te gebruiken om ongevraagde toolbars mee te verwijderen of te ontdekken waar die vreemde startpagina ineens vandaan komt. Je hoeft de Software Removal Tool niet te installeren, enkel te downloaden en te starten. Het programma doet dan de rest.

Google's veiligheidsprogramma is geen alternatief voor een volledige virusscan, omdat het alleen de browser scant en niet de rest van het systeem. Het is een veredelde resetknop, waarrmee Chrome terug is in te stellen naar de standaardwaarden. Voor de zekerheid raadt Google gebruikers wel aan een herstelpunt aan te maken.

Back-up

Daarnaast is het ook handig om een back-up te maken van de browsergegevens. Zelfs wanneer de tool niets vindt, opent een dialoogvenster dat gebruikers vraagt browserinstellingen terug te zetten naar de standaardwaarde.

Onder meer gecachte gegevens als cookies worden daarmee verwijderd, extensies worden uitgeschakeld en de startpagina wordt gereset. Ook wanneer er niets loos is. Vergeet dan ook niet om op 'annuleren' te klikken in plaats van op 'terugzetten', als je die gegevens wilt bewaren.

Momenteel bevindt de tool zich nog in de bètafase, en is alleen te gebruiken op Windows-systemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten