Google maakt diensten geschikt voor kinderen

© CIDimport

Google maakt diensten geschikt voor kinderen

Geplaatst: 20 augustus 2014 - 10:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:53

Redactie ID.nl

Google gaat zijn online diensten toegankelijker maken voor kinderen. Het bedrijf is daarom bezig met het kindvriendelijk maken van website diensten als YouTube en Gmail, zodat ook kinderen jonger dan 13 er veilig kunnen surfen.

Officieel mogen kinderen geen gebruik maken van Googles diensten, al houdt de 'controle' op bij het vragen naar de leeftijd bij het maken van een account. Google wil echter dat ook kinderen veilig op Google kunnen surfen.

Daarvoor bouwt het bedrijf speciale kinderpagina's van zijn diensten. Zo komt er een veilige vorm van Gmail en YouTube, waarop beter gelet wordt op de content. Die wordt daar kindvriendelijker.

Meekijken

Ook kunnen bezorgde ouders de account aan hun eigen account koppelen, zodat zij kunnen zien wat hun kinderen online uitspoken. In hoeverre het precieze internetverkeer kan worden bekeken, is nog niet helemaal duidelijk.

Legaal?

Het is maar de vraag of Google met de plannen weg kan komen. Volgens Amerikaanse wetgeving (waar het bedrijf zich aan dient te houden) mogen bedrijven geen informatie verzamelen over bezoekers onder de 13. Het plaatsen van een simpele cookie valt daar al onder, en sinds dataverzameling Googles verdienmodel is is het maar de vraag wat het bedrijf precies met de accounts wil doen.

Lucratieve markt

Google heeft niet aangegeven waarom het zich ineens specifiek op de jeugd wil richten. Mogelijk is dat vanwege de lucratieve markt van educatieve soft- en hardware. Chromebooks, met Googles eigen besturingssysteem, worden steeds populairder onder studenten vanwege de lage prijs en de snelheid. Als Google een educatief softwarepakket op de Chromebooks kan krijgen, kan het bedrijf de Chromebooks als hulpmiddel in het klaslokaal.

Het plan krijgt nog wel kritiek van consumentenorganisaties, want volgens hen krijgt Google met het plan veel te veel data van kinderen in handen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten