Google ontwikkelt auto zonder chauffeur

© CIDimport

Google ontwikkelt auto zonder chauffeur

Geplaatst: 8 december 2010 - 11:34

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:22

Redactie ID.nl

Het hoofd van Google’s onderzoeksteam naar robotauto’s, Sebastian Thrun, stelt dat het slechts een kwestie van jaren is voordat de snelwegen vol zitten met robotauto’s.

Het hoofd van Google’s onderzoeksteam naar robotauto’s, Sebastian Thrun, stelt dat het slechts een kwestie van jaren is voordat de snelwegen vol zitten met robotauto’s. Het verwijderen van de menselijke factor zou verschillende voordelen bieden.

Een van de voordelen is dat we niet meer zo lang in de file hoeven te staan. Als het druk is op een autoweg en het verkeer rijdt nog wel dan wordt er slechts 8% van het totale wegdek gebruikt. Met robotauto's kunnen auto's veel dichter op elkaar rijden. Een ander groot voordeel is het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers, doodsoorzaak nummer 1 in de VS onder mensen van 9 tot 39. Een robotauto zou velen malen veiliger zijn dan een menselijke chauffeur. Google heeft met een experimentele wagen in ieder geval al 225.000 kilometer schadevrij afgelegd.

Auto's staan 96% van de tijd stil en vervuilen de steden met alle parkeerplaatsen. Thrun ziet dit concept dan ook vooral slagen wanneer de auto's voor iedereen ter beschikking staan zoals een taxi zonder chauffeur. Deze nieuwe manier van denken omtrent de heilige koe ziet het hoofd van het onderzoeksteam als een van de grootste uitdagingen.

De komende jaren zal Google de technologie van de robotauto verder ontwikkelen in samenwerking met autofabrikanten. Met Google Maps, Streetview en Earth beschikt Google in ieder geval over een goede kaartenverzameling om auto's van punt A naar B te sturen.

[Via Faqt]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten