Google vindt captcha's opnieuw uit

© CIDimport

Google vindt captcha's opnieuw uit

Geplaatst: 3 december 2014 - 14:18

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:56

Redactie ID.nl

Google introduceert vandaag een nieuw captcha-systeem, dat hopelijk het oude op zoveel mogelijk websites gaat vervangen. Of je een computer of een mens bent, wordt automatisch bepaald door de manier waarop je de site bekijkt.

Captcha's zijn codes die je op websites moet invoeren, zodat deze weten dat je geen bot bent. Een voorbeeld ervan vind je bijvoorbeeld op onze prijspuzzel-pagina. Vaak moet je woorden of getallen natypen die moeilijk zichtbaar zijn of in zo'n raar lettertype zijn geschreven dat je de letters niet uit elkaar kan houden.

Google vindt captcha's opnieuw uit-15984451

© CIDimport

Dat is niet alleen onhandig voor internetgebruikers, het doet ook gewoon niet wat het hoort te doen. Uit eerder onderzoek van Google bleek al dat computerprogramma's het systeem in 99,8 procent van de gevallen weten te omzeilen. Daarom brengt de zoekgigant nu de 'noCAPTCHA reCAPTCHA' uit, waarbij dat aangemodder verleden tijd moet zijn.

Automatisch

Met het nieuwe systeem hoef je enkel nog maar een vinkje te zetten in een vakje. Ondertussen is dan al geanalyseerd hoe lang je bijvoorbeeld op de pagina hebt gezeten en hoe je je daarop hebt gedragen.

Welke factoren daarin precies meespelen, wil Google niet zeggen. Anders zouden kwaadwillenden een algoritme kunnen schrijven dat het systeem alsnog te slim af is. Wel is bekend dat er in ieder geval wordt gekeken naar je IP-adres.

Op katten klikken

Denkt het systeem per ongeluk dat je geen mens bent? Dan krijg je een meer traditionele test voorgeschoteld zodat je het nog eens mag proberen. Zo hoef je niet helemaal afhankelijk te zijn van een automatisch systeem.

Je krijgt dan bijvoorbeeld een plaatje van een kat te zien en wordt gevraagd om op de plaatjes te klikken die daar op lijken. Dit moet vooral handiger zijn voor mobiele gebruikers. De informatie wordt overigens gebruikt om Googles afbeeldingen-zoekmachine aan te sterken.

Leuk weetje trouwens: captcha staat voor Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Geen dank!

Google vindt captcha's opnieuw uit-15984452

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten