Gratis 'Netflix-VPN' Hola is onveilig 2015-05-29T15:24:00

Dit is er allemaal nieuw in Android M

Lenovo komt met Chromecast-alternatief

Gratis 'Netflix-VPN' Hola is onveilig

Plugin misbruikt verbindingen van gebruikers om botnet te bouwen

Gratis 'Netflix-VPN' Hola is onveilig

Gebruik je de gratis browser-extensie Hola om naar de Amerikaanse Netflix te kijken? Dan is dit misschien een goed idee daarmee te stoppen. Hola misbruikt je verbinding namelijk door die aan anderen door te verkopen. Als iemand dus iets illegaals doet, kan dat via jouw verbinding gaan en ben jij dus 'fout'. Hoe zit dat nou precies? Computer Idee legt het voor je uit.

Wat is Hola ook alweer?

Hola is een gratis browser-extensie voor (onder andere) Firefox en Chrome. Er is ook een app beschikbaar voor smartphones en tablets. Hola creëert een VPN, een 'Virtueel Privé Netwerk', waardoor je kunt surfen via een ander ip-adres. Als dat een ip-adres is uit een ander land zoals Amerika, kun je het Amerikaanse Netflix-aanbod makkelijk bekijken. Hola wordt daar dan voornamelijk voor gebruikt.

Wat is er nu mis?

Hola is gratis, maar een dergelijke dienst moet natuurlijk ergens van betaald worden. Daarom heeft het bedrijf achter Hola een tweede dienst: Luminati. Dat is een VPN-dienst waarvoor gebruikers wel moeten betalen.

In tegenstelling tot de meeste VPN-diensten werkt Luminati via het peer-to-peer-protocol. Dat betekent dat je verbinding gedeeld wordt met anderen, waardoor niemand hetzelfde ip-adres kan gebruiken.

Daar zit echter het probleem, want Luminati moet wel ergens honderdduizenden verbindingen vandaan halen om aan te bieden. En je raadt het al: Die verbindingen komen van gratis Hola-gebruikers!

Iemand die de Luminati-VPN koopt, surft daarmee over het netwerk dat de gratis Hola-gebruikers opzetten. Die worden daarmee tot een exit-node verklaard, het laatste punt waar omgeleid verkeer naartoe leidt. Jouw verbinding kan dan worden misbruikt voor allerlei verschillende doeleinden, zonder dat je dat zelf merkt.

Wat betekent dat in de praktijk?

Iedereen die de gratis Hola-browser-extensie gebruikt, creëert een verbinding waarop betalende Luminati-klanten kunnen meesurfen. Dat betekent ook dat jij verantwoordelijk bent voor wat die persoon op jouw verbinding doet. Stel nou dat zo'n betalende gebruiker kinderporno gaat downloaden, of illegale torrents naar The Pirate Bay uploadt, dan komt dat bij jouw ip-adres terecht en ben jij dus in principe strafbaar.

Een verbinding wordt op die manier ook niet versleuteld, waardoor het zo in te zien is wat de gebruiker precies doet. Hola-gebruikers kunnen zich bovendien niet zomaar uitschrijven voor de dienst.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Met Hola, helaas niets. De dienst is op dit moment niet te vertrouwen, dus doe je er goed aan de extensie de deïnstalleren en niet te gebruiken - wat er nu bekend is misbruikt Hola de verbinding ook als je hem niet actief gebruikt.

Als je de Amerikaanse Netflix wil kijken via een VPN, kun je daar het best voor betalen. Dat is niet leuk, maar helaas wel de waarheid. Blijf in de gaten houden dat op internet niets écht gratis is: Als je niet betaalt voor een dienst ben je in de meeste gevallen zelf het product dat wordt verkocht.

Wil je weten wat een goede VPN-dienst is, dan hebben onze collega's van PCM de beste 5 VPN-diensten onder elkaar gezet.

In deze workshop geven we je meer tips om de Amerikaanse Netflix te kijken. Voor nog uitgebreidere opties kun je wederom bij PCMweb terecht.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord