'Gratis' telefoons bij abonnement niet lang meer gratis

© CIDimport

'Gratis' telefoons bij abonnement niet lang meer gratis

Geplaatst: 9 december 2014 - 11:30

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:53

Redactie ID.nl

Hé, wat een mooie aanbieding, zo'n abonnement met gratis telefoon! Helaas is die gloednieuwe iPhone die je bij je abonnement krijgt nooit helemaal 'gratis', want je betaalt er flink voor via je telefoonrekening. Dat is binnenkort wellicht verleden tijd, want providers moeten duidelijker vermelden welk deel van je abonnement je toestel kost, en welk deel je voor je belkosten betaalt. Bovendien moet er een melding bij abonnementen komen te staan dat het gaat om een lening.

Dat meldt Telecompaper vandaag. Volgens de site zijn providers en de overheid op dit moment met elkaar in gesprek om de details rondom die regels rond te krijgen.

'Gratis'

Het is consumentenorganisaties én de overheid al jaren een doorn in het oog dat abonnementen ondoorzichtig in elkaar zitten. Bij het afsluiten van een abonnement met een 'gratis' toestel, betaalt de klant wel degelijk een fiks bedrag voor een telefoon. Dat bedrag wordt verrekend met de telefoonrekening, zodat je geen 10 euro betaalt voor een abonnement, maar bijvoorbeeld wel 40.

Nieuwe regels

De overheid zou nu bezig zijn met nieuwe regels daarvoor. Daaruit moet voor consumenten duidelijker blijken welk deel van hun abonnement naar de bel-, sms- of internetbundel gaat en welk deel voor het toestel betaald wordt.

Let op:

Ook moet er bij abonnementen komen te staan dat het gaat om een lening. Dat moet volgens de Wet op Consumentenkrediet, waaronder abonnementen volgens de nieuwe regelgeving onder vallen. Daardoor worden abonnementen gezien als lening, omdat klanten hun abonnement in 24 maanden moeten afbetalen. Daarom moet onder abonnementen de tekst "Let op, geld lenen kost geld" komen te staan.

De precieze details van de nieuwe regelgeving zijn nog niet bekend, maar die moeten er volgens Telecompaper snel komen. De providers zijn echter niet happig om zulke plannen door te voeren, vandaar dat zij flink met de hakken in het zand gaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten