Haagse start-up komt met Facebook-alternatief Openbook 2018-12-24T14:08:57

Vivoactive 3 Music: Daar zit muziek in

Ondersteuning voor Chrome-extensies in Opera-browser

Haagse start-up komt met Facebook-alternatief Openbook

Haagse start-up komt met Facebook-alternatief  Openbook

Facebook komt de laatste tijd erg negatief in het nieuws, omdat het bedrijf bijzonder slordig omgaat met uw privacy. Daarom werkt een startup uit Den Haag aan een alternatief: Openbook.

Op 15 juli startte de Kickstarter-campagne voor Openbook, een gratis sociaal netwerk dat de privacy van gebruikers uiterst serieus neemt. Als de crowd funding slaagt, moet Openbook voor de zomer van 2019 beschikbaar zijn, in de browser en als app voor Android en iOS.

Privacy voorop

“We gaan geen gebruikersdata verzamelen,” vertelt initiator Joel Hernández in Computer Idee 18-2018 (vanaf 7 augustus in de winkels). “Openbook moet een soort kruising worden tussen Facebook, Twitter en LinkedIn. Liefst nog wat gemakkelijker en leuker in het gebruik.”

Vanwege de nieuwe Europese privacywet moeten bestaande sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en LinkedIn het gemakkelijk maken voor gebruikers om al hun foto’s, filmpjes en berichten te exporteren.

“Wij gaan het bijzonder eenvoudig maken om je hele timeline vervolgens te importeren in Openbook. Daarna krijgen gebruikers allerlei mogelijkheden om de layout van hun eigen pagina in te richten zoals zij dat willen. En ze hebben volledige controle over de nieuwsberichten die ze te zien krijgen.”

Openbook wil het daarnaast voor gebruikers gemakkelijk maken om webwinkels te openen op het platform, á la Über en Airbnb. “Dat is ook hoe we Openbook rendabel willen maken: voor elke transactie vragen we een percentage. Dertig procent van onze inkomsten gaat naar goede doelen.”

Veiligheid

Ook de beveiling van gebruikersdata wordt door Openbook uiterst serieus genomen. “Wanneer gebruikers Openbook gebruiken om in te loggen op een app of website – zoals dat nu ook met Facebook kan – dan eisen we van die app of website dat ze volstrekt helder maken welke gegevens ze verzamelen”, zegt Hernández.

“Alleen als de makers volstrekt eerlijk zijn over hun bedoelingen en databescherming serieus nemen, zullen we vanuit Openbook toegang tot hun software geven. Gebruikers zullen daarop kunnen rekenen. Een gespecialiseerd security-team binnen Openbook zal er continu over waken.”

Weg met de hokjes

Openbook werd geboren uit frustratie over bestaande platforms. Hernández: “Ze gooien onze persoonlijke gegevens te grabbel door ze per opbod te verkopen aan dubieuze partijen die ons in een hokje stoppen en manipuleren. In theorie verbinden ze mensen, maar in de praktijk wakkeren ze tegenstellingen aan door gebruikers alleen maar nieuwsberichten voor te schotelen die hun wereldbeeld verder bevestigen. Ze zijn daarmee een bedreiging voor onze vrijheid, vrede, en democratie. Openbook wil daar verandering in brengen.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord