Hackers brengen auto draadloos tot stilstand op snelweg

© CIDimport

Hackers brengen auto draadloos tot stilstand op snelweg

Geplaatst: 22 juli 2015 - 08:53

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:11

Redactie ID.nl

Twee hackers hebben een kwetsbaarheid gevonden in de software van Fiat Chryslers Jeep Cherokee, een wagen die met internet verbonden is via een systeem met de naam Uconnect. Dat laat ze de wagen op afstand overnemen, met allerlei enge gevolgen van dien.

In een verslag van Wired neemt een redacteur van de site plaats in de wagen en gaat hij ermee de snelweg op. De hackers zitten gewoon thuis op de bank en vanaf een laptopje nemen ze daarna de volledige controle over het voertuig over. 

Gevaarlijk

Dat gaat van kwaad tot erger: de airco wordt hoger gezet en de muziek gaat harder. Daarna wordt het zicht ontnomen door ruitenwissers die afgaan en wordt de situatie pas echt gevaarlijk wanneer de auto tot stilstand wordt gebracht en het gaspedaal niet meer werkt.

Hoe de hack precies in zijn werk gaat, is nog niet bekendgemaakt. Dat doen de hackers pas tijdens een hackersconferentie, die binnenkort wordt gehouden. Hoewel men daar toch ook niet alle details uit te doeken gaat doen, omdat het niet de bedoeling is dat straks iedereen de hack zomaar uit kan voeren.

Je auto updaten

Toch willen ze nu al de aandacht op het probleem vestigen. Want hoe 'slimmer' onze auto's worden, hoe groter dit soort risico's. Fiat Chrysler is dankzij dezelfde heren inmiddels al maanden op de hoogte van het lek en heeft ook een update voor het systeem uitgebracht.

Daar komt echter een ander probleem om de hoek kijken: Uconnect wordt niet automatisch via internet geüpdatet, maar dat moet handmatig via een USB-stick gebeuren...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten