Het verschil tussen de iPhone 6S en iPhone 7

© CIDimport

Het verschil tussen de iPhone 6S en iPhone 7

Geplaatst: 27 september 2016 - 06:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:03

Redactie ID.nl

Nu de iPhone 7 te koop is in Nederland, rijst de vraag wat nou de verschillen zijn met zijn voorganger. Op welke vlakken is de iPhone 7 anders en beter dan de iPhone 6S, die 110 euro goedkoper is? Wij leggen het uit.

Uiterlijk

Qua ontwerp lijken de iPhone 6S en de iPhone 7 best op elkaar, en de verschillen zitten hem vooral in de details: de antennebanden zijn naar de boven- en onderkant verplaatst en de iPhone 7 is 5 gram lichter dan de iPhone 6S. De afmetingen zijn wel gelijk.

De iPhone 7 is - integenstelling tot zijn voorganger - water- en stofbestendig. Let wel op: dat is niet hetzelfde als waterdicht. De telefoon kan maximaal 30 minuten op een diepte van 1 meter blijven.

Ook heeft de iPhone 7 twee speakers en de iPhone 6S één. De nieuwe iPhone moet daarom twee keer zoveel geluid produceren.

Het meest in-het-oog-springende verschil is de thuisknop. Die is namelijk niet meer fysiek in te drukken. Je kunt je vinger op de knop leggen om naar het thuisscherm te gaan. De knop trilt dan ook, wat even wennen is. Bovendien kunnen ontwikkelaars nu aan de aangang om trilsignalen in een app te verwerken.

De laatste uiterlijke verandering zijn de kleuren van de iPhone. De iPhone 6S is verkrijgbaar in goud, zilver, roségoud en spacegrijs. De iPhone 7 is te koop in goud, zilver, roségoud, zwart en gitzwart. Twee nieuwe kleuren dus, en de spacegrijs-optie is verdwenen. En de gitzwarte optie is enkel met 128GB of 256GB opslagruimte te kiezen.
 

Geen hoofdtelefoonaansluiting

Het meest controversiële verschil tussen de telefoons is dat de iPhone 7 geen 3,5 mm-aansluiting meer heeft voor een hoofdtelefoon. Je kunt er dus geen gewone oortjes meer in doen. Je moet je muziek dus luisteren via bluetooth, of via de Lightning-aansluiting. Er wordt een hoofdtelefoon met zo'n aansluiting gratis meegeleverd met de iPhone 7.

Daarnaast krijg je gratis een dongle meegeleverd van Lightning naar 3,5 mm, zodat je alsnog je gewone koptelefoon kunt blijven gebruiken. Die dongle moet je uiteraard wel altijd bij je hebben. Bovendien kun je niet tegelijk je telefoon opladen én muziek luisteren. Niet erg praktisch dus. Je kunt meer lezen over het ontbreken van de aansluiting in onze review van de iPhone 7.

Scherm

Het beeldscherm van de 'normale' iPhone is nog steeds 4,7 inch groot. Ook hebben zowel de iPhone 6S als de iPhone 7 een retina-scherm met een resolutie van 1334 x 750 pixels. Volgens Apple is het scherm van de iPhone 7 beter omdat het een bredere kleurweergave en hogere maximale helderheid heeft. Zo is het display beter leesbaar op een zonnige dag.
 

Processor

Traditiegetrouw is de processor van de nieuwste iPhone sneller dan van zijn voorganger. Bij de iPhone 6S gebruikt Apple een A9-soc met M9-coprocessor, bij de iPhone 7 gaat het om een A10 Fusion met M10. Die zou tot 40 procent sneller zijn dan de A9-soc, en 60 procent betere grafische prestaties afleveren. De iPhone 7 kan verder overweg met 4G-snelheden tot 450Mbps, terwijl de iPhone 6S tot 300Mbps aankan.
 

Geheugen

De iPhone 7 heeft minimaal 32GB opslaggeheugen. Dat is dubbel zo veel als het 16 GB interne geheugen van de iPhone 6S, een broodnodige upgrade wat ons betreft. Daarnaast zijn er telefoons te krijgen met 128 GB en 256 GB opslag, maar de versie met 64 GB (die wel bestond bij de iPhone 6S) is er niet meer. Wil je dus méér opslaggeheugen, dan moet je diep in de buidel tasten.

Beide smartphones hebben geen micro-sd-slot.
 

Werkgeheugen

De iPhone 7 heeft evenveel werkgeheugen als zijn voorganger: 2 GB. Een groot verschil met multitasken zul je daarom niet merken, al is de iPhone 7 wel wat sneller door zijn krachtigere processor.
 

Besturingssysteem

Apple staat erom bekend zijn iPhones jarenlang te updaten naar nieuwe iOS-versies. Dat is bij de iPhone 6S niet anders: de telefoon is geüpdatet van iOS 9 naar iOS 10. De iPhone 7 draait standaard op iOS 10 en krijgt een jaar langer software-ondersteuning dan de 6S.
 

Camera

De camera van de iPhone 7 is flink onder handen genomen. Het gaat net als bij de iPhone 6S om een 12 megapixel exemplaar, maar hij heeft een diafragma van f/1.8. Dat is lager dan het f/2.2-diafragma van de iPhone 6S, waardoor de nieuwe iPhone betere foto's in het donker moet maken.

Er is in het toestel optische beeldstabilisatie toegevoegd (die had de 6S Plus overigens wel). Je hebt daarom minder snel bewogen foto's en schokkerige filmpjes. De krachtigere ledflitser moet betere foto's in het donker maken.

De voorcamera is eveneens beter geworden. De 5 megapixel camera met HD-filmresolutie van de iPhone 6S is ingeruild voor een 7 megapixel exemplaar op de iPhone 7. De camera kan ook in full-HD video's opnemen. 
 

Accu

De iPhone 6S is voorzien van een niet-verwijderbare 1715 mAh accu. Alhoewel de iPhone 7 even groot is en 5 gram minder weegt, is de accu met 1960 mAh iets groter. In combinatie met de energiezuinigere processor moet de iPhone 7 daarom 2 uur langer meegaan dan zijn voorganger, zo zegt Apple.

De accu is opnieuw niet-verwijderbaar en ook ondersteuning voor snelladen en draadloos opladen is nog steeds niet aanwezig. 
 

Prijs

De iPhone 7 is duurder dan de iPhone 6S. Alle adviesprijzen in euro's vind je hieronder.

 iPhone 6SiPhone 716 GB€ 569,--32 GB-€ 769,-64 GB€ 825,--128 GB€ 925,-€ 879,-256 GB-€ 989,-

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten