Honderden miljoenen Facebook-gegevens in criminele handen

© CIDimport

Honderden miljoenen Facebook-gegevens in criminele handen

Geplaatst: 20 december 2019 - 07:46

Aangepast: 29 augustus 2022 - 16:48

Redactie ID.nl

Cybercriminelen hebben de gegevens in handen van tientallen miljoenen - met name Amerikaanse - Facebook-gebruikers. De database werd ongeveer een week lang aangeboden op een forum voor hackers.

De data toonde van 267 miljoen Facebook-gebruikers hun volledige profielnaam, uniek identificatienummer én hun telefoonnummer. Hoe men daar aan is gekomen, is niet precies bekend. De ontdekkers ervan vermoeden dat het te maken heeft met 'scraping', een techniek waarmee op grote schaal publieke gegevens van Facebook-profielen gedownload kunnen worden.

Oude gegevens

Sinds begin 2018 schermt Facebook telefoonnummers beter af. Zo kun je mobiele nummers niet meer gebruiken in de zoekfunctie en kunnen ontwikkelaars van externe apps er ook niet meer bij. Vermoedelijk betekent het dat de gestolen gegevens uit de recent opgedoken database alweer wat ouder zijn. Maar ja, zo vaak wissel je nu ook weer niet van telefonnummer... 

Afschermen

Er zijn een paar stappen te ondernemen om het kwaadwillenden lastiger te maken met je Facebook-gegevens aan de haal te gaan. Bij de privacy-instellingen van Facebook kun je bijvoorbeeld aangeven dat je berichten alleen door vrienden bekeken kunnen worden. Ook is hier in te stellen dat jouw profiel niet komt bovendrijven bij zoekmachines, zodra iemand jouw naam googelt. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten