HP is de groenste volgens Greenpeace

© CIDimport

HP is de groenste volgens Greenpeace

Geplaatst: 9 november 2011 - 13:35

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:05

Redactie ID.nl

HP heeft de toppositie overgenomen van Nokia die op plaats drie staat. Dell steeg maar liefst 8 plaatsen en staat op de 2e plek in Greenpeace 17e Guide to Greener Electronics waarin wordt nagegaan hoe groen technologiebedrijven zijn.

Hoewel Apple voorgaande jaren door Greenpeace werd bestempeld als het minst groene technologiebedrijf, komt Apple er dit keer veel beter vanaf en weet een plek in de top 5 van groenste technologiebedrijven te verwerven. Grote boosdoener bij Apple is altijd geweest dat ze hun datacenters draaien op stroom dat is opgewekt m.b.v. het milieuonvriendelijke steenkool. Ook heeft Apple nog geen duidelijk meerjarenplan opgesteld voor het gebruik van hernieuwbare energie buiten het feit dat Apple zonne-energie en windenergie in overweging neemt voor het leveren van stroom voor hun datacenters. Waar Apple wel op scoorde was het feit dat ze voldeden aan de EnergyStar-eisen en het milieuvriendelijker maken van hun producten door het weren van bepaalde gassen en pvc. 

HP is de groenste volgens Greenpeace-16472410

© CIDimport

Hoewel HP de groene zone nadert is er nog geen bedrijf dat zich echt groen kan noemen.

Conflictmaterialen

Nieuwe criteria zijn het gebruik van conflictmineralen, grondstoffen uit regio’s waar oorlog woedt. Apple en Nokia proberen conflictmaterialen te weren waardoor ze hoger op de lijst komen. Toch moeten zij HP, op ruime voorsprong, voor laten gaan. HP  is gestopt met het kopen van papier waarvoor oerbossen worden gekapt, HP geeft ook het beste inzicht in de uitstoot van zijn leveranciersketen. De bedrijven Toshiba, Acer en LG bungelen onderaan de lijst maar absolute hekkensluiter is RIM, de maker van de BlackBerry. Nederland vertegenwoordigt met Philips de vijfde plaats, een daling van 2 plaatsen. Klik hier voor de volledige top 15.

De eerste editie van de Guide to Greener Electronics in 2006 ging over giftige stoffen en recycling. Inmiddels worden PVC en broom uit de meeste mobiele telefoons gebannen. Ook zamelen bedrijven veel meer afgedankte apparaten in dan vijf jaar geleden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten