Huawei start uitrol 'eigen' besturingssysteem HarmonyOS

© CIDimport

Huawei start uitrol 'eigen' besturingssysteem HarmonyOS

Geplaatst: 29 maart 2021 - 06:58

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:31

Redactie ID.nl

Huawei begint volgende maand met de uitrol van het eigen besturingssysteem HarmonyOS, dat bij de onthulling ervan als vervanger van Android werd geschetst. Inmiddels is echter duidelijk dat het alsnog een variatie op Android betreft.

HarmonyOS werd in 2019 aangekondigd maar was al jaren daarvoor in de maak. Huawei wilde al langer zelf een mobiel besturingssysteem optuigen, zodat men daarvoor niet langer afhankelijk hoefde te zijn van het Amerikaanse Google.

De ontwikkeling kwam in een stroomversnelling toen het handelsverbod met de Verenigde Staten eind 2018 van kracht ging. Nieuwe Huawei-telefoons mochten daardoor niet meer met Google-apps worden geleverd. Niettemin draaien ze nog steeds op een opensource-versie van Android, met daar overheen de EMUI 11-schil van Huawei.

Daardoor houden gebruikers grotendeels hun vertrouwde Android-omgeving, maar onder meer de Play Store ontbreekt voor het installeren van Android-apps. Ze zijn aangewezen op Huawei's eigen downloadwinkel, de AppGallery, waarvan het app-aanbod een stuk beperkter is.

Toch Android als basis

Met HarmonyOS leek Huawei Android helemaal van zich af te willen schudden. Maar uit een analyse van Ars Technica bleek kortgeleden dat ook HarmonyOS 'gewoon' een Android-schil is. Gebouwd op de broncode van het Android Open Source Project. De site noemt het dan ook misleidend dat Huawei HarmonyOS als 'volledig nieuw' besturingssysteem in de markt zet. 

HarmonyOS komt in eerste instantie uit als update voor de Mate X2, Huawei's meest recente toptoestel met vouwbaar scherm. Daarnaast is het de bedoeling dat volgende maand ook de Huawei P50-serie wordt aangekondigd, die standaard al op dit besturingssysteem draait.

Het is nog afwachten of eventueel ook oudere toestellen de update krijgen. De populaire P30-toestellen (de laatste Huawei-telefoons mét Google-apps) hebben net pas de upgrade naar EMUI 11 gekregen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten