IBM onthult brein-simulerende processor

© CIDimport

IBM onthult brein-simulerende processor

Geplaatst: 8 augustus 2014 - 10:28

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:57

Redactie ID.nl

Chipfabrikant IBM heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in het ontwikkelen van een processor die data verwerkt op een manier die doet denken aan het menselijke brein.

Het bedrijf onthult daarom vandaag een nieuwe versie van deze TrueNorth-processor, waarvan een vorige variant in 2011 werd gepresenteerd.

Verbanden

De processor werkt niet volgens een binair (1-0) systeem, waarbij informatie op volgorde wordt verwerkt. Zo werken huidige processoren wel. TrueNorth simuleert juist het menselijk brein, doordat deze 'uit zichzelf' verbanden kan leggen en zo verschillende taken tegelijk kan doen. Ook kan het leren uit fouten om deze in de toekomst te vermijden.

Dat wordt mogelijk gemaakt door 5,4 miljard transistors in een netwerk van 4096 kernen, met een geheugen van 100.000 bits per kern. Dit staat weer gelijk aan 256 miljoen verbindingen (synapsen), waar het design uit 2011 nog 260.000 verbindingen kon maken. Daarvoor is nog minder energie nodig dan een gehoorapparaat verbruikt, zo schrijft PCWorld.

Communiceren

De processoren kunnen ook met elkáár communiceren, zo bleek uit een test waarbij IBM zestien TrueNorth-processoren aan elkaar koppelde. IBM werkt bij het ontwikkelen van de hardware samen met het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) van het Amerikaanse leger. Vooralsnog is niet duidelijk wanneer IBM verwacht de massaproductie te starten. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten