IBM onthult brein-simulerende processor 2014-08-08T14:28:33

Deze papieren robots vouwen zichzelf

SwivelCard is een papieren USB-stick

IBM onthult brein-simulerende processor

Vaarwel, eentjes en nulletjes.

IBM onthult brein-simulerende processor

Chipfabrikant IBM heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in het ontwikkelen van een processor die data verwerkt op een manier die doet denken aan het menselijke brein.

Het bedrijf onthult daarom vandaag een nieuwe versie van deze TrueNorth-processor, waarvan een vorige variant in 2011 werd gepresenteerd.

Verbanden

De processor werkt niet volgens een binair (1-0) systeem, waarbij informatie op volgorde wordt verwerkt. Zo werken huidige processoren wel. TrueNorth simuleert juist het menselijk brein, doordat deze 'uit zichzelf' verbanden kan leggen en zo verschillende taken tegelijk kan doen. Ook kan het leren uit fouten om deze in de toekomst te vermijden.

Dat wordt mogelijk gemaakt door 5,4 miljard transistors in een netwerk van 4096 kernen, met een geheugen van 100.000 bits per kern. Dit staat weer gelijk aan 256 miljoen verbindingen (synapsen), waar het design uit 2011 nog 260.000 verbindingen kon maken. Daarvoor is nog minder energie nodig dan een gehoorapparaat verbruikt, zo schrijft PCWorld.

Communiceren

De processoren kunnen ook met elkáár communiceren, zo bleek uit een test waarbij IBM zestien TrueNorth-processoren aan elkaar koppelde. IBM werkt bij het ontwikkelen van de hardware samen met het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) van het Amerikaanse leger. Vooralsnog is niet duidelijk wanneer IBM verwacht de massaproductie te starten. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord