Illegale downloaddienst Popcorm Time leidt tot Kamervragen

© CIDimport

Illegale downloaddienst Popcorm Time leidt tot Kamervragen

Geplaatst: 5 september 2014 - 08:26

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:46

Redactie ID.nl

De populariteit van de illegale downloaddienst Popcorn Time heeft er toe geleid dat er nu Kamervragen over worden gesteld. VVD-lid Van Wijngaarden wil van Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven weten hoe de dienst aan banden kan worden gelegd.

Eerder werd bekend dat er dagelijks door 100.000 Nederlanders gebruik wordt gemaakt van Popcorn Time, waarmee torrents te streamen zijn. Sinds het dit jaar ingevoerde downloadverbod is dat illegaal. Desondanks staat Nederland in de top 3 van landen die Popcorn Time het meest gebruiken.

Van Wijngaarden wil onder meer weten of er plannen zijn voor een wetswijziging, die het makkelijker moet maken diensten als Popcorn Time te bestrijden zodra deze buiten Nederland gevestigd zijn. Dat zou nu juridisch nog te lastig of zelfs helemaal niet mogelijk zijn.

Legale alternatieven

Daarnaast wordt er in de vragen nadruk gelegd op niet-juridische oplossingen voor het downloadprobleem, zoals extra bewustwording over legale alternatieven bij de Nederlandse bevolking.

Wijngaarden wijst daarbij onder andere op de aanpak uit het Verenigd Koninkrijk, waarbij bezoekers van illegale downloadsites worden doorverwezen naar legale downloaddiensten 'zonder dat deze gegevens worden bewaard of worden doorgegeven aan derden.'

Van Fred Teeven wordt verwacht dat er op 24 september aanstaande antwoord komt op de vragen, wanneer er een algemeen overleg over auteursrecht op de planning staat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten