Indiër twee jaar aan het ‘phislijntje’ gehouden

© CIDimport

Indiër twee jaar aan het ‘phislijntje’ gehouden

Geplaatst: 10 februari 2014 - 11:19

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:16

Redactie ID.nl

Waar we hier bijna elke dag mailtjes over gewonnen loterijen en onverwachte erfenissen in onze inbox krijgen, is het begrip phishing op het platteland van India nog een vrij onbekend begrip. Dus toen de werkeloze Indiër Ratan Kumar Malbisoi een berichtje kreeg dat hij de loterij had gewonnen, sprong hij een gat in de lucht. Hij probeerde bijna twee jaar lang tevergeefs zijn geld te krijgen.

Loterij van de BBC
Malbisoi ontving in april 2012 een sms’je: hij had ongeveer 25 tot 35 duizend euro gewonnen in de nationale loterij van de BBC. Van phising had hij nog nooit gehoord, dus hij stuurde meteen zijn naam en adres.

Klein probleempje
Een man die zogenaamd van de BBC was belde Malbisoi al snel enthousiast op. Hij wilde de Indier graag het geld opsturen. Er was wel een klein probleempje dat eerst opgelost diende te worden: hij had eerst wat geld van hem nodig. En dat had de werkeloze Malbisoi natuurlijk niet.

1600 kilometer verderop
Maandenlang onderhandelde Malbisoi, tot de ‘ man van de BBC’ hem uiteindelijk vroeg of hij de cheque had  BBC-kantoor in Delhi af te reizen, zo’n 1600 kilometer verderop. Daar kwam hij kort geleden aan, bijna twee jaar na het eerste sms’je, maar daar lag geen geld op hem te wachten. Er was geen loterij.

Met lege handen
Inmiddels is Malbisoi veilig thuisgekomen, meldt de BBC. Zonder geld. “Als ze me het geld niet willen geven, kan ik ze niet dwingen”, besloot Malbisoi. “Het is hun geld.”

Moraal
De moraal van dit verhaal? Wees altijd voorzichtig met het verstrekken van je gegevens. En als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten