ING blokkeert accounts Dorifel-virus slachtoffers 2013-11-04T15:59:15

Google strijdt tegen piraten

Disney’s Botanicus Interacticus: Plant met touchbediening

ING blokkeert accounts Dorifel-virus slachtoffers

ING blokkeert accounts Dorifel-virus slachtoffers

Nederland werd vorige week getroffen door het Dorifel-virus, bankgegevens van ruim 1600 Nederlanders zouden zijn buitgemaakt op de servers van het Dorifel-botnet. ING gaat momenteel na welke klanten slachtoffer zijn geworden van het virus.

Volgens beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers zijn er op een Oostenrijkse Masterserver de gegevens van 549 Nederlanders buitgemaakt: 17 slachtoffers bij de Rabobank, 15 bij SNS, 49 bij ABN Amro en 468 bij ING. De ING zegt dat de systemen niet zijn besmet maar dat het mogelijk is dat klanten wel besmet zijn geraakt. Welke gegevens er precies zijn buitgemaakt en of hier misbruik van is gemaakt, wordt nu onderzocht. ING geeft tegenover Tweakers.net aan dat het slechts om hooguit enkele tientallen klanten gaat. De accounts van deze klanten zijn inmiddels al uit voorzorg geblokkeerd.

Dorifel infecteert 30.000 Nederlandse computers

In eerste instantie waren het vooral gemeenten die getroffen waren door het Dorifel-virus (eerst werd gedacht dat het om het Sasfis-virus zou gaan) en zijn er in totaal 30.000 computer besmet geraakt. Besmetting gebeurde via besmette Word- en Excel-bestanden. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) laat weten dat de verspreiding van het Dorifel-virus binnen organisaties een halt is toegeroepen.  Inmiddels loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de mensen achter het netwerk.

Verwijderen Dorifel-virus

Het ministerie van Veiligheid en Justitie raadt  aan om de IP-adressen 184.82.162.163 en 184.22.103.202. te blokkeren aangezien via deze poorten geïnfecteerde computers connectie maken. Verder raden ze aan:

·         De veiligheidscheck van de banken uit te voeren als je gebruik maakt van internetbankieren

·         Ervoor te zorgen dat je virusscanner voorzien is van de laatste updates om de kans zo groot mogelijk te maken dat je virusscanner besmettingen herkent

·         Gebruik te maken van een firewall en de laatste updates van software op je pc te installeren.

We zien nu ook al de eerste programmaatjes verschijnen zoals Surfright en de Extra.dat tool van MacAfee die geïnfecteerde Word- en Excel-bestanden kunnen opschonen of verwijderen.

Meer informatie over het virus is te vinden op de NCSC-website.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord