Intel Haswell-processors uitgebracht [UPDATE]

© CIDimport

Intel Haswell-processors uitgebracht [UPDATE]

Geplaatst: 3 juni 2013 - 07:45

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:52

Redactie ID.nl

Intel heeft zijn nieuwe Haswell-processors en chipset uitgebracht. Intel werkt volgens de tick-tock-methode. Om het jaar komt er een nieuwe architectuur (tock) die gevolgd wordt door een reeks volgens een kleiner productieprocedé (en daardoor vaak energiezuiniger). De Haswell is een 'tock'.

De Haswell is een ‘tock’ en heeft dus een vernieuwde architectuur maar wordt nog gemaakt volgens het 22nm-procede als de vorige generatie. De 'tick' met een kleiner productieprocedé zal de naam Broadwell gaan dragen. De bijbehorende chipset van de Haswell wordt nu al wel op een kleiner procedé gebakken dan de Ivy Bridge chipset.

Intel Haswell-processors uitgebracht [UPDATE]-16254759

© CIDimport

De nieuwe generatie: Intel Haswell

Haswell: Vierde generatie Core-processors

De Haswell is alweer de vierde generatie Core-processor en dat zien we ook terug in de modelnummers (4000 serie). De processor heeft een nieuwe processorvoet (socket LGA 1150). De mobiele processors zullen een BGA-voet krijgen, dat wil zeggen dat ze op het moederbord worden gesoldeerd en dus niet te vervangen zijn. Voordeel is, dat het dunnere laptops mogelijk maakt. De energievoorziening is nu in de processor ondergebracht en dat levert een nog energiezuinigere processor op voor in laptops en  ultrabooks die van de U- en Y-serie van Hashwell gebruikmaken.

Intel Haswell-processors uitgebracht [UPDATE]-16254763

© CIDimport

BGA-socket met geintegreerde PCH-chip voor een nog energiezuinigere werking

Iris Graphics

Nieuw aan Haswell is ook dat er een nieuwe grafische chip in wordt gebruikt. Er zijn drie versies van deze chip: De GT1(met 6 grafische kernen, de GT2 met 20 kernen (HD 4200/4400/4600) en de GT3 met 40 grafische kernen die gelijkwaardige prestatie moet leveren als de GT650M (die o.a. in een Macbook Pro zit). De GT3 heeft ook een nieuwe naam: Iris Graphics (model 5100). Later dit jaar komt er nog een GT3e uit onder de naam Iris Pro Graphics 5200. Er komt ook een langzamere versie uit, het 5100 model, die gebruikt gaat worden voor Ultrabooks (energiezuiniger).

Intel Haswell-processors uitgebracht [UPDATE]-16254766

© CIDimport

De modelnummers van de nieuwe grafische chipsets

USB 3.0-problemen op Haswell-platform

Onze collega’s van Hardware.info schrijven over problemen met usb 3. De Haswell-processor zelf heeft geen problemen met usb 3 maar de chipset op het bijbehorende moederbord wel. Het probleem ontstaat wanneer de computer in standby-modus gaat. Dan verliest de pc de connectie met een usb 3-apparaat. Start je de pc weer op dan wordt dat hersteld maar moet je wel bestanden die open stonden weer opnieuw laden (bijvoorbeeld een pdf of video op je harde schijf). Niet alle usb 3-apparaten hebben problemen i.c.m. de chipset. Hardware.info testte 22 apparaten waarvan bleek dat 14 problemen hadden. Zie hier het overzichtstabel.

Intel Haswell-processors uitgebracht [UPDATE]-16254769

© CIDimport

Misstep?

Probleem ligt in de zogenaamde C1-stepping op moederborden. Eind juli komt Intel met een C2-stepping voor Haswell-moederborden waarmee het probleem opgelost moet zijn maar het zal dan nog wel even duren voordat er ook moederborden in de winkel liggen met deze c2-stepping. Intel claimt dat het usb 3-probleem geen showstopper is en het in de praktijk weinig tot problemen zal leiden. Probleem is dat het aan de buitenkant niet is te zien welke stepping een moederbord gebruikt. Dat kan wel met een tool als CPU-Z (revisie 4 is een C1 stepping en C2 zal aangeduid worden als revisie 5).

Hardware.info heeft inmiddels een videoreview van de haswell

[Update 4-6-2013: videoreview hardware.info toegevoegd]

[Via: ZDnet]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten