Intel Knights Corner: processor met 50 cores

© CIDimport

Intel Knights Corner: processor met 50 cores

Geplaatst: 17 november 2011 - 09:32

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:01

Redactie ID.nl

Intel presenteert de Knight Corner, een co-processor die bepaalde taken van de cpu overneemt. Deze 'hulpprocessor' heeft daar maar liefst 50 cores voor tot zijn beschikking.

Met die 50 cores behaalt de processor een Teraflop aan zogenaamde double precision floating point operations, iets waar in 1997 nog een supercomputer met 9298 Pentium II Xeon-processoren voor nodig was dat met 72 kasten ook veel meer ruimte nodig had dan de PCI Express insteekkaart waar de Knights Corner op past. De prijs van de supercomputer was destijds 55 miljoen dollar. De prijs van de Knight Corner is niet bekend maar zal natuurlijk slechts een fractie daarvan zijn.

Intel kwam al eerder met 50-core grafische chip onder de naam Larrabee maar die verdween al weer snel van het toneel. De Knight Corner is de eerste grafische processor die aan de PCI Express 3.0 speficaties voldoet en heeft een doorvoersnelheid van 32GB per seconde. De Knight Corner wordt niet gepositioneerd als een gamerskaart maar is meer gericht op het gebruik in wetenschappelijke omgevingen (te denken valt aan berekeningen voor olieborigen, weer, medische simulaties e.d.). De kaart zou al in 2012 in productie kunnen gaan. 

[Via: BBCnews]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten