Internationale Vrouwendag in het zonnetje bij Google 2015-03-08T00:37:22

Shazam-app wil meer dan alleen muziek herkennen

Terreurgroep ISIS beheert 46,000 Twitter-accounts

Internationale Vrouwendag in het zonnetje bij Google

Vrouwenpower!

Internationale Vrouwendag in het zonnetje bij Google

Volgens de Nederlandse wet heeft iedereen (of tenminste iedere volwassene) gelijke rechten. Ongeacht geslacht, geaardheid, huidskleur enzovoorts. Een nobele gedachte die in Nederland en andere West-Europese landen goed wordt nageleefd. Toch zijn 'we' er 'hier' ook nog niet helemaal met de welbekende glazen plafonds en andere onderscheidende zaken. Gelukkig is hierover discussiëren in onze contreien geen enkel probleem en dát is elders soms wel heel anders. Vandaar dat Internationale Vrouwendag nog altijd een elementaire lading heeft

Internationale Vrouwendag staat jaarlijks in het teken van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen over de hele wereld. En daar waar we het in Europa veelal echt zien als een viering met allerlei festiviteiten en een onder het genot van een hapje en drankje besproken jaarthema is er in veel andere landen een veel minder rooskleurig beeld te zien. Want vrijheid en gelijkheid in bijvoorbeeld landen ten zuiden en zuidoosten van Europa is een heel stuk minder vanzelfsprekend dan hier. Onder meer godsdienstfanatisme en onuitroeibare traditionele denkbeelden zorgen voor onvoorstelbaar trieste beelden van volledig ingepakte vrouwen die nog niet eens een auto mogen besturen. Gewoon, omdat ze vrouw zijn en verder nergens anders om.

Datumgesteggel

Ook in onze eigen relatief recente westerse geschiedenis was 'het recht van de vrouw' helemaal niet zo vanzelfsprekend. Vandaar dat in New York op 8 maart 1908 de eerste vrouwenstaking plaatsvond. Hier ging het om de slechte werkomstandigheden in de textielindustrie. Drie jaar later stelde de Duitse socialiste Clara Zetkin voor om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Uiteráárd werd deze datum dan weer niet overal gebruikt, onder andere Nederland bedacht dat het beter was om de dag op 12 maart te houden. Nou ja, uiteindelijk is dat toch allemaal goedgekomen en wordt wereldwijd toch echt de achtste maart als dé dag aangehouden. Sommige dingen kosten wat tijd, maar dan heb je ook wel wat. In een aantal Europese landen - bijvoorbeeld de voormalige oostbloklanden - is het gebruikelijk dat je als man je vrouw of vriendin een bloemetje geeft op 8 maart. Gewoon omdat het kan. En om waardering uit te spreken voor het fenomeen vrouw, te laten zien dat u solidair bent. Geen gek idee eigenlijk, zouden we in ons land ook best kunnen doen. Een bos bloemen is tenslotte óók iets waar je samen - ongeacht sekse - van kunt genieten en daarmee een mooi symbool!

 

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord