Internetpiraten zetten 4K-video's van Netflix op torrentsites

© CIDimport

Internetpiraten zetten 4K-video's van Netflix op torrentsites

Geplaatst: 30 november 2015 - 09:42

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:09

Redactie ID.nl

Internetpiraten lijken er een doelwit bij te hebben: 4K-video's van streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime. Afleveringen van series in ultra-hd kwaliteit duiken vaker op bij torrentsites.

Tot op heden zijn series van dergelijke streamgdiensten goed beschermd tegen diefstal, maar daar komt verandering in. Daarover schrijft Torrentfreak, die de torrents ontdekte. 

Het is opvallend dat streams van dergelijke kwaliteit plotseling opduiken. In tegenstelling tot dvd's of blurays is het erg lastig om een stream van Netflix op te nemen. Er zitten namelijk allerlei manieren van copyright-bescherming op zo'n stream - als je dat zelf eens wil testen, moet je bijvoorbeeld eens proberen een screenshot te maken in de Netflix-app op je smartphone. Dat lukt namelijk niet.

Lek

TorrentFreak suggereert wel dat er mogelijk een lek in die beveiliging zit wanneer je een stream afspeelt op bepaalde apparaten. Zo zou het via een omweg toch mogelijk zijn om Netflix op te nemen vanaf een Roku-speler, of Amazons alternatief voor de Chromecast, de Fire Stick.

Vooralsnog moet vooral Amazon Prime het ontgelden. 4K-afleveringen van verschillende series zijn online gezet door illegale uploaders. Normaal gesproken kun je ze alleen zien met een Prime-abonnement. Maar ook Jessica Jones is online te vinden zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Dat is de nieuwe hitserie van Netflix.

Groter

Een aflevering is in 4K een stuk groter dan in HD. De bestandsgrootte loopt al snel boven de 10 GB.

De originele video's zouden zelfs 100 GB groot zijn, wat er op wijst dat de uploaders nog flink aan het comprimeren zijn geslagen. Daardoor is het nog maar de vraag of de gelekte afleveringen dezelfde hoge kwaliteit hebben als het bronmateriaal.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten