Ip-adressen illegale downloaders mogen verzameld worden 2017-12-08T14:30:10

Slimme speaker in nieuw jasje van Baidu

Smartphone met korting in ruil voor reclame op scherm

Ip-adressen illegale downloaders mogen verzameld worden

Ip-adressen illegale downloaders mogen verzameld worden

Illegaal downloaden wordt in de nabije toekomst toch bestraft. Dutch Filmworks mag namelijk de ip-adressen van internetpiraten verzamelen om ze daarna alsnog te laten betalen voor de films die ze hebben bekeken.

Dutch Filmworks werkt samen met het Duitse bedrijf Excipion om films uit het portfolio van de filmmaatschappij op bijvoorbeeld torrentsites te monitoren. Daarmee worden de ip-adressen van downloaders in kaart gebracht.

Met die informatie wil Dutch Filmworks vervolgens naar providers stappen, om te achterhalen wie er precies achter het ip-adres schuilgaat. Providers geven dit niet zomaar vrij, dus daar volgen waarschijnlijk juridische stappen.

Privacyrisico's

Dutch Filmworks kondigde zijn plannen eerder al aan, waarna de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek instelde naar eventuele privacyrisico's. De organisatie geeft er nu echter goedkeuring voor.

Volgens de AP is er namelijk sprake van 'voldoende waarborgen voor behoorlijke en zorgvuldige gegevensverwerking'. Daaronder valt bijvoorbeeld een redelijke bewaartermijn van de ip-adressen, die vastgesteld is op vijf jaar.

Boete?

Heeft Dutch Filmworks uiteindelijk een naam en adres, dan volgt een schikkingsvoorstel van enkele honderden euro's. Dit is feitelijk geen boete. Maar wanneer internetpiraten niet betalen, kan de firma een juridische procedure tegen ze starten waar ze waarschijnlijk nog minder op zitten te wachten.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord