Jack Thompson, anti-games-ridder, klaagt Facebook aan

© CIDimport

Jack Thompson, anti-games-ridder, klaagt Facebook aan

Geplaatst: 2 oktober 2009 - 04:10

Aangepast: 27 augustus 2022 - 14:14

Redactie ID.nl

Jack Thompson, één van de bekendste tegenstanders van gewelddadige computergames, heeft een nieuw doelwit gevonden om zich op af te reageren: Facebook. Hij eist $40 miljoen van de sociale netwerksite omdat deze weigerde boze berichten te verwijderen. Thompson diende de aanklacht dinsdag in bij de districtsrechtbank van Florida.

Jack Thompson, één van de bekendste tegenstanders van gewelddadige computergames, heeft een nieuw doelwit gevonden om zich op af te reageren: Facebook. Hij eist $40 miljoen van de sociale netwerksite omdat deze weigerde boze berichten te verwijderen.

Thompson diende de aanklacht dinsdag in bij de districtsrechtbank van Florida. De voormalig advocaat was bekend door zijn kruistocht tegen Grand Theft Auto/Take Two Interactive, Sony Computer Entertainment en Wal-Mart. Hij noemde GTA een moordsimulator; de game zou de oorzaak zijn voor een schietpartij in 2003 waarbij twee politieagenten en een ziekenbroeder om het leven kwamen. Deze aanklacht werd destijds afgewezen. Vorig jaar werd hij zelfs uit zijn ambt gezet vanwege zijn instabiele gedrag.

Zijn onsubtiele uitspraken en continue aantijgingen maken hem geen populair persoon. Dat er op Facebook dan ook flink veel kritiek is, mag geen verrassing zijn. Er zijn honderden Facebook-groepen aan (of beter gezegd: tegen) hem gewijd, waaronder I Hate Jack Thompson, Stop Jack Thompson en Disbar Jack Thompson.

Thompson claimt dat de uitingen in deze Facebook-groepen gevaarlijk zijn en hem schade berokkend hebben. Als voorbeeld haalt hij de groep 'Jack Thompson should be smacked across the face with an Atari 2600' aan. Ook citeert hij de opmerking: "I will pay $50 to anyone who punches Jack Thompson in the face. If someone can get a video clip of themselves punching Jack Thompson in the face I'll PayPal them $50."

Dat Thompson nu ineens besluit Facebook aan te klagen komt door de beslissing van de sociale netwerksite om een poll over Obama ("Should U.S. President Barack Obama be shot?") te verwijderen. Thompson eist dezelfde behandeling als de president, zeker omdat hij de Secret Service niet achter zich heeft staan. Volgens rechtsgeleerden zal Thompson weinig succes hebben met zijn claim. Volgens de U.S. Communications Decency Act hebben bedrijven als Facebook geen verantwoordelijkheid voor de berichten die hun leden plaatsen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten