© CIDimport

Je eigen site, een plek in de cloud

Geplaatst: 11 december 2014 - 11:58

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:51

Redactie ID.nl

Op een eigen website bepaal je helemaal zelf wat er wel en niet op komt te staan. Wil je een blog, een informatieve site of meer iets sociaals? Het kan allemaal en heeft als groot voordeel dat je niet afhankelijk bent van regeltjes die blogproviders opleggen of te enthousiast meelezende social media-aanbieders als Facebook.

Om een eigen website in de lucht te brengen heb je allereerst opslagruimte voor de bestanden van je site nodig. Soms biedt je eigen provider ‘homepageruimte’ aan, maar het hele begrip homepage is toch wat oubollig achterhaald. Kies je toch voor die weg, dan krijg je te maken met een ander probleem: je site krijgt een moeilijk te onthouden webadres in de vorm van bijvoorbeeld www.mijnprovidernaam.com/~users/janssen375. Wat je naast de opslagruimte voor de site dus ook nodig hebt is een eigen domeinnaam. Beide zaken en meer worden in één pakket geleverd door een zogeheten hostingprovider. Het mooie is dat je er dan meestal ook meteen een mailserver bij krijgt, waarbij je mailadressen met daarin je eigen domeinnaam verwerkt krijgt. Is het domein bijvoorbeeld www.computeridee.nl, dan eindigen al je mailadressen op @id.nl, het deel voor het apestaartje mag je zelf invullen. Dus bijvoorbeeld Jan@id.nl mag, maar ook admin@id.nl. Dat soort mailadressen geeft meteen een stuk professioneler uitstraling dan een provider- of gmailadres. Extra voordeel: je houdt het mailverkeer volledig in eigen hand en je hoeft niet bang te zijn voor een meelezend Google of Microsoft.

Hardcore of met SiteBuilder

Een webhostingpakket bestaande uit een zelf te kiezen domeinnaam (bijvoorbeeld www.ditispietseigenwebsite.nl) , opslagruimte voor de site, mail, installeerbare web-apps en een sitebouwhulp kost vandaag de dag verrassend weinig. Bij webhosting van Hosting2GO betaal je bijvoorbeeld maar €42,50 per jaar voor zo’n setje inclusief 7500 MB opslagruimte voor al je site-inhoud. De site is helemaal naar eigen inzicht in te richten, heb je bijvoorbeeld al wat verstand van Joomla! Of Wordpress, dan installeer je deze applicaties met één muisklik en kun je er daarna mee aan de slag. Verder is er de gloednieuwe SiteBuilder bedoeld voor de echte beginners. Voor een meerprijs van maar €9,95 per jaar staat er binnen een half uurtje een schitterende site online die niet onder doet voor professionele exemplaren. Beginnersangst is dus nergens voor nodig: jij hoeft je eigenlijk alleen maar druk te maken over de boodschap die je wilt verspreiden, de opmaak en technische afhandeling wordt door SiteBuilder uit handen genomen. En vergis je niet: SiteBuilder is een volwaardige websitebouwer met uitgebreide mogelijkheden die gewoon als webapp draait. Je kunt er dus vanaf elke computer of tablet met een browser bij en zo ook onderweg snel wijzigingen aan je site doorvoeren.

Klantvriendelijk

Hosting2Go heeft inmiddels alweer 15 jaar ervaring achter de kiezen en staat bekend om zijn klantvriendelijkheid. Loop je als beginner of gevorderde eens tegen een probleem aan, schroom dan niet om hulp te vragen, klantsupport staat hoog in het vaandel bij dit Nederlandse bedrijf. Dat het een Nederlands bedrijf betreft is in deze tijd waarin veiligheidsdiensten maar al te graag meegenieten van jouw online handel en wandel een extra voordeel, de Europese wetgeving is bijvoorbeeld veel strikter op het vlak van privacybescherming dan de Amerikaanse. Al deze zaken samen hebben geleid tot een mooi samenwerkingsverband: Hosting2Go is PCM/Computer Idee Kennispartner geworden. Het betekent dat je regelmatig tips, trucs en workshops gaat zien over het hosten van je eigen site, SiteBuilder, mail, de mogelijkheden van servergebaseerde software als Wordpress en meer. Hosting2Go zal zelf ook wat ‘inside-tips’ aandragen zodat jouw site er weer even nét wat gelikter uit komt te zien dan de rest.

Je eigen site, een plek in de cloud-15983711

© CIDimport

De interactieve help-functie leidt ook beginners rap door de meer gecompliceerde zaken.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten