Jonge WhatsApp-fraudeur in de kraag gevat 2019-07-10T11:33:46

Review: ASRock DeskMini A300

Zorg dat je geen fotomoment mist op vakantie

Jonge WhatsApp-fraudeur in de kraag gevat

Jonge WhatsApp-fraudeur in de kraag gevat

Wees altijd erg voorzichtig met online betaalverzoeken van onbekenden, zo blijkt maar weer eens. De politie heeft een 19-jarige Groninger aangehouden op verdenking van WhatsApp-fraude. Hij zocht zijn slachtoffers uit op Marktplaats.

De werkwijze ging als volgt. De verdachte zocht contact met mensen die spullen aanboden op Marktplaats. Hen vroeg hij vervolgens via WhatsApp om 0,01 cent naar hem over te maken. Zogenaamd om te controleren of het rekeningnummer wel bestond, maar eigenlijk om die gegevens te stelen. De Tikkie-link die daarvoor werd verzonden, leidde namelijk naar een phishing-site.

Ruim 30 mensen kwamen met de oplichter in aanraking en de financiële schade is gezamenlijk maar liefst 35.000 euro. Misschien denk je dat je hier zelf niet zo snel in zou trappen. Maar in een onbewaakt ogenblik zou het je zomaar eens kunnen overkomen. Met name omdat deze manier van cybercrime het afgelopen jaar sterk is toegenomen

Tikkei?

Hoe weet je of je met een oplichter te maken hebt? In het voorbeeld dat de politie deelde, is te zien dat er een typefout in de Tikkie-link staat. Typerend voor een phishing-aanval. Wees altijd alert op links die een opvallende url hebben. Hetzelfde geldt voor mail-adressen. En word je benaderd via WhatsApp, laat de ander dan eerst zijn identiteit bewijzen. Bijvoorbeeld door diegene te bellen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord