'Jongeren vertrouwen Facebook niet, gebruiken het massaal'

© CIDimport

'Jongeren vertrouwen Facebook niet, gebruiken het massaal'

Geplaatst: 17 oktober 2016 - 12:43

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:54

Redactie ID.nl

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat slechts één op de vijf Nederlandse jongeren Facebook met zijn persoonsgegevens vertrouwd. Dit terwijl een grote meerderheid wel degelijk van het sociale netwerk gebruikmaakt.

80 procent van de ondervraagden zegt ondanks het lage vertrouwen toch een Facebook-account te hebben. WhatsApp is echter veruit het populairst, maar liefst 99 procent van de jongeren gebruikt die chatapp. Privégegevens worden hier veiliger ingeschat, met name omdat WhatsApp-chats versleuteld worden.

Driekwart geeft wel aan het vervelend te vinden dat WhatsApp data deelt met Facebook, maar gaat desondanks niet op zoek naar een alternatief. Zo goed als iedereen gebruikt WhatsApp, wat overstappen naar een andere dienst extra lastig maakt - je moet dan immers ook al je vrienden overtuigen.  

Veiligheid belangrijker dan privacy

In het onderzoek komt ook naar voren dat de meeste jongeren (76 procent) veiligheid belangrijker dan privacy. Criminelen en terroristen hebben minder recht op privacy, zo vindt men. "Ook als dit betekent dat hun buurtgenoten, families, vrienden en soortgenoten uitgebreider gevolgd moeten worden," concludeert EenVandaag verder.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten