JPEG XS-bestandsformaat voor video-streaming onthuld 2018-04-16T15:44:53

HandBrake: batch video’s verkleinen

Google test zelfrijdende auto's zonder backup-chauffeur

JPEG XS-bestandsformaat voor video-streaming onthuld

JPEG XS-bestandsformaat voor video-streaming onthuld

JPEG is een populair bestandsformaat voor afbeeldingen, die dankzij de gebruikte compressie weinig schijfruimte in beslag nemen. De makers ervan komen nu met een nieuw formaat, JPEG XS.

JPEG XS is niet de opvolger van JPEG, de twee bestaan straks naast elkaar. Het XS-formaat is bedoeld voor het streamen van video en voor gebruik in virtual reality-toepassingen. Om de kwaliteit van de beelden hoog te houden, is er minder sprake van compressie dan bij JPEG-bestanden.

Toch is het bestandsformaat volgens de Joint Photographic Experts Group (afgekort JPEG) zo geoptimaliseerd dat het ondanks de bestandsgrootte zonder merkbare vertraging gestreamd kan worden over wifi- en 5G-netwerken. 

Veel toepassingen

De bedoeling is straks dat videobewerkingssoftware er ondersteuning voor krijgt, zodat filmbestanden als JPEG XS geëxporteerd kunnen worden. Maar ook professionele camera-apparatuur, drones en zelfs autonome voertuigen moeten er straks mee overweg kunnen.

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) heeft alvast interesse getoond in JEPG XS om beelden vanuit de ruimte straks efficiënter naar de aarde te kunnen sturen. Voor die tijd moet de standaard wel nog door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) worden goedgekeurd. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord