© CIDimport

Kalm aan met de muis vandaag

Geplaatst: 28 februari 2006 - 07:02

Aangepast: 19 september 2022 - 13:18

Redactie ID.nl

Traditiegetrouw is het de laatste dag van februari Internationale Anti-RSI-dag. Vandaag is het alweer de zevende keer dat er extra wordt stilgestaan bij deze vooral bij computeraars voorkomende kwaal.De internationale RSI-dag wordt elk jaar op de laatste dag van februari gehouden.

Kalm aan met de muis vandaag

Traditiegetrouw is het de laatste dag van februari Internationale Anti-RSI-dag. Vandaag is het alweer de zevende keer dat er extra wordt stilgestaan bij deze vooral bij computeraars voorkomende kwaal.

De internationale RSI-dag wordt elk jaar op de laatste dag van februari gehouden. Op deze dag benadrukken vakbonden en actievoerders over de hele wereld de gevaren op het werk die RSI-klachten kunnen veroorzaken. Ook worden er activiteiten georganiseerd om duidelijk te maken welke preventieve acties kunnen worden ondernomen. RSI kan optreden in spieren, pezen en zenuwen en beïnvloedt meestal handen, polsen, ellebogen of schouders. In het slechtste geval kan het leiden tot een permanente handicap of zelfs een verlamming veroorzaken als het niet in een vroeg stadium wordt behandeld. Deze situatie doet zich vooral voor bij mensen die op regelmatige basis een toetsenbord of muis gebruiken.

Natuurlijk zijn er wel preventieve maatregelen te nemen. Zo heeft het (Engelse) bedrijf Nuance, bekend van de spraaksoftware Dragon NaturallySpeaking, een lijst tips opgesteld voor zowel werknemers als werkgevers. Ook op de site van de Nederlandse RSI Patiëntenvereniging kunt u veel nuttige informatie vinden. Ook is er allerlei (al dan niet gratis) software die in de gaten houdt hoeveel u computert en wanneer u even pauze nemen moet. Voorbeeld van zo'n gratis programma is Twitch RSI.

Belangrijkste regel blijft: luister naar uw eigen lichaam! Dus: af en toe kalm aan, niet alleen vandaag...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten