Karl Landsteiner herdacht door Google

© CIDimport

Karl Landsteiner herdacht door Google

Geplaatst: 13 juni 2016 - 22:34

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:43

Redactie ID.nl

Karl Landsteiner was een Amerikaanse arts en patholoog die begin vorige eeuw bloedgroepen ontdekte. Van levensbelang bij bloedtransfusies hebben heel wat mensen hun gezondheid aan hem te danken.

Hoewel de aanleiding niet echt fijn te noemen was, heeft de Joodse arts Karl Landsteinder nog een tijdje in ons land gewoond. Geboren in Wenen op 14 juni 1868 ontvluchtte hij in 1919 deze stad vanwege de steeds slechter wordende levensomstandigheden. Hij vertrok naar Nederland alwaar hij tot 1922 in het Haagse St. Joannes de Deo (tegenwoordig het Westeinde) ziekenhuis werkte. Daarna vertrok hij naar New York om tot het eind van zijn leven te werken voor het Rockefeller Institituut voor medisch onderzoek aldaar. Karl Landsteiner overleed op 26 juni 1943, inmiddels genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger.

Bloedgroepen

Veel eerder in zijn leven - in 1901 - ontdekte hij dat er verschillende bloedgroepen bestaan. In eerste instantie ontdekte hij er drie: A, B en C (later omgedoopt tot 0). Een assistent van hem vond nog een vierde bloedgroep, namelijk AB. Die onderverdeling is tot op de dag van vandaag in gebruik. Bloedgroepen zijn letterlijk van levensbelang omdat 'bijtanken' met een verkeerde bloedgroep tijdens bijvoorbeeld een operatie of na een ongeluk hele vervelende bijwerkingen heeft. In Nederland is een medisch opleidingsinstituut naar hem vernoemd, waarvan ook zijn oude werkgever (het tegenwoordige Westeinde ziekenhuis) onderdeel van uitmaakt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten