Klanten XS4ALL mogelijk gehackt via Fr!tzbox-modems 2014-02-07T09:06:20

Video - Ondertitels toevoegen: de mogelijkheden in YouTube

Google steunt homo's met Olympische regenboogvlag op homepage

Klanten XS4ALL mogelijk gehackt via Fr!tzbox-modems

Klanten XS4ALL mogelijk gehackt via Fr!tzbox-modems

Klanten van internetprovider XS4All zijn gehackt. Door een fout in de Fritzbox-modems van de provider kunnen hackers peperdure betaalnummers bellen op kosten van XS4All-klanten.

Hackers hebben toegang gekregen tot Fritzbox-routers van AVM. Daardoor kunnen ze via de Voice over IP-verbinding stiekem telefoontjes plegen naar betaalnummers.

XS4ALL weet niet om hoeveel klanten het gaat.  "Alleen mensen die een bepaalde poort hebben opengezet zijn kwetsbaar", aldus een woordvoerder. De getroffen klanten worden door de provider gebeld en hoeven de gemaakte kosten niet te betalen, belooft de provider. 

Het gaat om de 443-poort, die gebruikt wordt voor standaard https-beveiliging. Volgens XS4ALL staat die poort standaard afgesloten. Mensen die bijvoorbeeld een thuisserver hebben, zetten zo'n poort wel open.

Volgens de woordvoerder hebben "enkele honderden" klanten die poort open gezet. Hoeveel daarvan gehackt zijn, is niet te zeggen.

In Duitsland is het al eerder voorgekomen dat een klant van een provider is gehackt. Die persoon kreeg een telefoonrekening van maar liefst 4200 euro. 

AVM heeft de hack bevestigd en is een onderzoek gestart, waaraan XS4ALL meewerkt.

Om via gehackte routers te bellen moet de hacker beschikken over het e-mailadres of gebruikernsnaam, het wachtwoord en het ip-adres van de gebruiker. Volgens AVM is het mogelijk dat kwaadwillenden over deze gegevens beschikken door een botnet dat recentelijk 16 miljoen e-mailadressen en bijbehorende wachtwoorden heeft gekraakt.

<em>Bent u één van de klanten van XS4ALL die mogelijk is gehackt? Dan willen wij graag met u spreken! Als u hier graag aan ons over wil vertellen, neemt u dan <a href="mailto:thofmans@reshift.nl">contact op met onze redacteur</a>: thofmans@reshift.nl</em>


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord