KPN moet stoppen met 'gratis' Spotify-abonnement 2015-07-22T14:34:26

Hackers brengen auto draadloos tot stilstand op snelweg

'Logitech-toetsenborden werken straks weer op Samsung-tablets'

KPN moet stoppen met 'gratis' Spotify-abonnement

'Eindeloos Spotify' is tegen wet op netneutraliteit

KPN moet stoppen met 'gratis' Spotify-abonnement

Heb je een abonnement van KPN waarbij je gratis Spotify kunt luisteren? Dan heb je binnenkort pech, want de provider moet van de Autoriteit Consument en Markt stoppen met dat aanbod.

Het abonnement is namelijk tegen de wet op netneutraliteit, zegt de ACM. Huidige gebruikers kunnen nog gebruik maken van Spotify tot het eind van hun contract. Daarna verbruikt Spotify ook bij hen gewoon data uit de bundel.

'Eindeloos Spotify'

Het gaat om het pakket 'Eindeloos Spotify', dat KPN aanbiedt bij bepaalde abonnementen. Daarmee kun je Spotify luisteren op je telefoon, zonder dat je daarbij data verbruikt uit je 3G of 4G-bundel.

Verkeer afknijpen

Dat mag echter niet meer van de AFM. Zo'n dienst is namelijk tegen de wet op netneutraliteit, die sinds vorig jaar in Nederland is ingevoerd. Volgens die wet mogen providers bepaalde internetdiensten (zoals Spotify, maar ook bijvoorbeeld Netflix) niet achterstellen door het verkeer af te knijpen - bijvoorbeeld wanneer Netflix teveel bandbreedte kost.

Dat betekent echter ook dat diensten niet mogen worden voorgetrokken, en bij Spotify gebeurt dat wel. De dienst moet net zo behandeld worden als andere internetdiensten.

Contract

Nieuwe gebruikers kunnen geen abonnement met Spotify meer afsluiten. Bestaande gebruikers kunnen nog tot het einde van hun contract gebruik maken van Spotify zonder data. Dat is de einddatum van het contract - ook als je daarna blijft verlengen stopt KPN de bundel.

Andere regels

Overigens is het niet zeker of die stop echt definitief is. Een paar weken geleden werd besloten een Europese wet op netneutraliteit in te stellen. Een van de voorwaarden van die wet was dat bepaalde diensten juist wél voorrang mochten krijgen, zoals hier het geval is. 

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord