Kun je echt een boete krijgen voor het gebruik van Popcorn Time?

© CIDimport

Kun je echt een boete krijgen voor het gebruik van Popcorn Time?

Geplaatst: 20 oktober 2015 - 10:54

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:30

Redactie ID.nl

'Popcorn Time-gebruikers kunnen binnenkort boete verwachten', zei Stichting Brein vanochtend in een interview tegen BNR. Dat is nogal een uitspraak, want Brein heeft altijd gezegd niet achter individuele downloaders aan te gaan. Waarom nu wel? En is er reden tot paniek? We leggen het voor je uit.

Wat is er precies gezegd?

Tim Kuik, de grote man achter auteursrechtenorganisatie Brein, gaf een interview aan BNR. Daarin zei hij dat hij "het niet uitsluit" dat Popcorn Time-gebruikers een boete krijgen voor het gebruik van Popcorn Time.

Kuik zegt niet direct dát gebruikers een boete krijgen, maar zegt omslachtig dat dat mogelijk is. Het hele interview kun je hier teruglezen.
 

Brein gaat niet zelf op jacht naar de downloaders

De jacht op individuele gebruikers komt overigens niet van Brein zelf. De stichting deelt zelf geen boetes uit - die macht heeft de organisatie niet. Bovendien wil Brein dat helemaal niet - zij geven de voorkeur aan voorlichting over legale alternatieven. Kuik spreekt in het internet alleen over 'organisaties die die stap mogelijk gaan zetten'.


Hoe zat het ook alweer? Is Popcorn Time nou illegaal of niet?

Popcorn Time is een dienst die films laat zien door torrents te streamen. Dat betekent dat je zowel up- als downloadt als je een film aan het kijken bent, en beide zijn in Nederland verboden. Zodra je een film downloadt uit 'illegale bron' (bijvoorbeeld The Pirate Bay, waar veel torrents van Popcorn Time vandaan komen), dan ben je in theorie strafbaar.

Je kunt dan aangeklaagd worden door iemand die 'last heeft' van jouw downloadgedrag - in de praktijk zijn dat filmstudio's, die door jouw download inkomsten mislopen. Op papier kan zo'n boete oplopen tot maximaal 8,000 euro, maar dat zal zo'n vaart niet lopen. Ter vergelijking: In Denemarken kregen de meest notoire downloaders een boete van € 290,-.
 

Brein wilde toch niet achter individuele downloaders aan?

Brein heeft altijd gezegd niet achter individuele downloaders aan te gaan

Daar mist echter een belangrijke nuance bij, want tot nu toe zijn er in Nederland nog geen boetes uitgedeeld aan individuele downloaders, omdat niemand dat wil. Zowel Stichting Brein als verschillende auteursrechtenorganisaties hebben altijd gezegd dat ze niet achter individuele downloaders aan gaan.

Dat heeft namelijk geen zin. Als je de individuele downloaders pakt, pak je het probleem niet bij de wortel aan. Als je echt effectief wil optreden tegen downloaden, moet je de uploaders of zelfs de hele diensten offline proberen te halen, redeneren de diensten.

Bovendien krijgen de filmstudio's en auteursrechtenorganisaties op die manier te maken met een aanzienlijk PR-probleem. Op dit moment hebben de meeste Popcorn Time-gebruikers al geen hoge pet op van filmstudio's, en een boete zou daarbij niet helpen.

Brein, en veel filmstudio's, richten zich bovendien liever op betaalbare alternatieven. Het succes van Netflix in Nederland toont aan dat mensen wel degelijk willen betalen voor films, dus is het ook goed om te zorgen voor een goed legaal aanbod.
 

Waarom willen ze dat nu wel?

Popcorn Time en andere diensten maken het illegaal downloaden wel erg makkelijk

Popcorn Time maakt illegaal downloaden makkelijk. Te makkelijk zelfs, want de dienst groeit explosief. Vooral in Nederland is de dienst erg populair. Tim Kuik spreekt daarnaast over 'dat Popcorn Time', waarmee hij ook duidt op andere illegale streaming-alternatieven zoals het gisteren opgedoken Browser Popcorn.

Al die diensten maken het illegaal downloaden of streamen van video's en muziek wel erg makkelijk, en de bestrijding loopt bepaald niet lekker. Grote kans dat Kuik het daarom over een andere boeg gooit: Het bangmaken van de individuele gebruikers.


Als ze het doen, hoe zou dat dan gaan?

Stel dat Tim Kuik gelijk heeft en de rechthebbenden inderdaad boetes willen uitdelen, hoe zou dat dan gaan?

Allereerst moeten ze te weten komen wie er precies heeft gedownload. Daar zit gelijk een probleem, want providers geven zulke informatie niet zomaar weg. Dat kunnen ze wel, maar ze moeten eerst de afweging maken of de privacy van gebruikers zwaarder weegt dan het verlies dat filmstudio's lijden. Hoogstwaarschijnlijk zijn de auteursrechtenorganisaties daarom aangewezen op een gerechtelijk bevel, de enige manier waarop de providers te dwingen zijn gegevens af te staan.
 

Het is onduidelijk wie je precies een boete moet (en kan) geven

Daar komt overigens het probleem bij kijken dat niet helemaal duidelijk is achter wie je moet aangaan. Is dat bijvoorbeeld iedereen die ooit Popcorn Time heeft gebruikt? En hoe zit het met de mensen die het alleen hebben gedownload maar het nooit hebben gebruikt? Gaan de organisaties achter smartphonegebruikers aan, of ook achter mensen die het op bijvoorbeeld een Kodi-mediaspeler draaien? En, belangrijker nog, om welke versie van Popcorn Time gaat het eigenlijk?

Die vragen zijn moeilijk te beantwoorden, want Tim Kuik geeft er verder geen duidelijk over en ook de andere organisaties willen niets kwijt over wat Kuik bedoelde. Wel kunnen we speculeren dat het waarschijnlijk gaat om gebruikers van PopcornTime.io, de meestgebruikte variant van het inmiddels open source-programma.
 

Kan ik mezelf beschermen?

Het is een beetje alsof je de put dempt nadat het kalf verdronken is, maar als je alsnog wil zorgen dat je veilig blijft, kun je het beste een VPN gebruiken. Op die manier surf je over een ander IP-adres, en is in theorie niet te achterhalen wat je allemaal op internet doet.

Onze collega's van PCM schreven ooit al op wat de beste 5 VPN-diensten zijn. PopcornTime.io heeft daarnaast een ingebouwde VPN-dienst, waarvoor de ontwikkelaars samenwerken met het bedrijf Kebrum.
 

Een (betaalde) VPN kan je beschermen op internet

Let op: Die ingebouwde VPN is wel gratis, en een gratis VPN is niet altijd te vertrouwen. Zie als voorbeeld de populaire VPN-plugin Hola, waarvan een half jaar geleden bleek dat die erg onveilig was. Je doet er daarom goed aan om te betalen voor een VPN, want dat is de enige manier om te zorgen dat je écht veilig bent.
 

Moet ik me zorgen maken?

Het is maar de vraag of er ook echt boetes worden uitgedeeld. Tim Kuik weigert dat met zoveel woorden te zeggen, en alle opmerkingen erover zijn hooguit speculatie.

Boetes aan gebruikers zijn tegen het beleid van praktisch alle betrokkenen. Die hebben er weinig tot geen baat bij om individuele downloaders boetes te geven. Daarmee jaag je andere gebruikers tegen je in het harnas, en zorg je er misschien zelfs voor dat gebruikers nóg meer illegale alternatieven zoeken voor Popcorn Time. Bovendien levert het nauwelijks de compensatie op die je zou verwachten.

Er is een grote kans dat Tim Kuik gebruikers alleen maar probeert af te schrikken, zodat ze stoppen met het gebruik van Popcorn Time. Maar echt zeker weten doen we dat niet. We houden het daarom in de gaten!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten