Ladislao José Biro met een doodle herdacht door Google 2016-09-29T00:38:17

Incognito-modus uit voor Google-app

Review: Qnap TBS-453A

Ladislao José Biro met een doodle herdacht door Google

Ladislao José Biro met een doodle herdacht door Google

De Hongaar Ladislao José Biro heeft ons heel wat inktvlekken, vegen en vieze handen bespaard. Hij bedacht namelijk de balpen en dat schrijfinstrument wordt ook nu nog - ondanks al het digitale geweld - veelvuldig gebruikt. Reden genoeg dus voor een Google doodle die 117de geboortedag van deze invloedrijke uitvinder herdenkt.

Ladislao José Biro werd op 29 september 1899 in Budapest geboren. Hij ging uiteindelijk aan de slag als journalist. In de drukkerij van een krant viel het hem op dat de inkt van versbedrukt papier veel minder vlekte dan versgeschreven vulpeninkt. Vol goede moed probeerde hij dan ook dezelfde inkt in de destijds gangbare vulpen te gebruiken. Helaas vloeide drukinkt niet voldoende en werkte de switch niet. Nu was Ladislao José Biro geen type om bij de pakken neer te gaan zitten en dus ontwikkelde hij samen met zijn broer en chemicus György een pen met aan het uiteinde een vrij bewegend kogeltje in een houder. De drukinkt in het gekoppelde inktreservoir bleek nu wél moeiteloos uit de pen te stromen tijdens het schrijven. De balpen was geboren!

Lucht- en ruimtevaart

De balpen werd voor het eerst getoond op de Budapest International Fair in 1931 een gepatenteerd in 1938. In 1945 kocht ene Marcel Bich het patent. Daarna ging het heel snel, want deze man was de eigenaar van het bedrijf Bic. De Engelse luchtmacht was erg blij met de balpen omdat die veel beter op grote hoogte functioneerde dan de spetterende en sputterende vulpen. Later verbeterde Fisher de pen nog verder voor gebruik in de ruimte. Hiervoor wordt een cartridge onder druk gebruikt zodat deze 'space pen' in alle standen en onder gewichtsloosheid werkt. Ook ideaal voor thuisgebruik, u kunt er moeiteloos mee op verticaal opgehangen papieren schrijven. Of op het plafond.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord