© CIDimport

Mail in eigen beheer

Geplaatst: 5 december 2014 - 13:17

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:54

Redactie ID.nl

Een mailbox die volloopt, foto’s die niet meegestuurd kunnen worden omdat ze te groot zijn, meelezende webmailproviders… Wilt u echt baas in eigen brievenbus zijn? Dan wordt het tijd voor mail in eigen beheer!

Laten we heel eerlijk zijn: de minuscule mailbox van de gemiddelde internetprovider is qua opslag een lachertje. Als u een paar dagen vergeet mail op te halen, loopt deze gegarandeerd tegen de limiet aan! Webmail is een makkelijk en veelgebruikt alternatief, maar heeft als nadeel dat aanbieders die deze dienst kosteloos aanbieden erg geïnteresseerd zijn in uw online doen en laten. Via een webhostingpakket (van bijvoorbeeld Hosting 2GO) omzeilt u al dat soort problemen op eenvoudige wijze. Onderdeel van dit pakket is bij veel providers namelijk een mailserver, en die biedt veel interessante mogelijkheden.

Écht eigen adres

Een van dé grote voordelen van een zelf beheerde mailserver is natuurlijk het feit dat u uw eigen domeinnaam kunt gebruiken. Een mailadres als Jaap@bijgrootmoedermiepthuis.nl is dus heel goed mogelijk en maakt u nét weer dat beetje unieker in de grote grijze massa. Ingewikkeld is het beheren van een eigen mailserver over het algemeen niet. De mail bekijken kan op een aantal manieren. Via een webmail-omgeving is de eerste mogelijkheid. Daarnaast zijn er nog twee opties om mail te bekijken. Ten eerste is er natuurlijk het duo imap en pop3. U kunt dus direct aan de slag met ieder mailprogramma op de pc, terwijl ook tablets en smartphones via deze standaardprotocollen eenvoudig zijn te configureren. Zowel het ontvangen als het verzenden van berichten is mogelijk met beide protocollen. Een andere optie is auto-forwarding, wat betekent dat u mail die op uw nieuwe mailadres binnenkomt – al dan niet tijdelijk – kunt doorsturen naar uw al bestaande mailadres. Groot voordeel van deze methode is dat u uw al in gebruik zijnde mailprogramma’s niet opnieuw hoeft te configureren. Een nadeel is dat verzenden van mails via uw nieuwe mailserver dan niet mogelijk is, althans niet in een niet opnieuw ingesteld mailprogramma.

Beschermd

Wat een eigen mailserver anders maakt dan de overal aangeboden webmaildiensten is dat u niet bang hoeft te zijn voor meelezers. Verder bepaalt u zelf wat voor soort bijlagen (en hoe groot) u mee kunt sturen en maakt u in een handomdraai mailinglijsten en meer moois aan. Het betekent dat u nu ook eindelijk eens (veel) grotere mailbijlagen kunt verzenden, al blijven mogelijke limiteringen aan de ontvangstkant natuurlijk van kracht!

Spamfilter

Een nadeel van de huidige schaalgrootte van internet is dat áls uw mailadres eenmaal een beetje bekend wordt, u lastig gevallen gaat worden door berichten waar u niet om gevraagd hebt. Van gouden bergen belovende Nigeriaanse edellieden tot een investeringsaanbod betreffende een lapje maangrond: wat moet u ermee? Bij de meeste hostingproviders is een standaard spamfilter gelukkig bij de pakketprijs inbegrepen. Wilt u meer, dan kan (tegen een meerprijs) een veel geavanceerder filter ingezet worden. Het hóeft niet: de keuze ligt bij u. Voor veel thuisgebruikers zal dat overigens minder nodig zijn, al was het maar omdat de meeste mailprogramma’s voor de pc – denk aan bijvoorbeeld het gratis Thunderbird – over ingebouwde en zelflerende spamfilters beschikken.

Mail in eigen beheer-15983774

© CIDimport

Standaard bieden de meeste hostingproviders een basisspamfilter aan, meer uitgebreide exemplaren zijn in een vorm van een betaalde upgrade beschikbaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten