Malafide Android-apps gevonden die Bitcoins 'mijnen'

© CIDimport

Malafide Android-apps gevonden die Bitcoins 'mijnen'

Geplaatst: 27 maart 2014 - 10:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:54

Redactie ID.nl

Een aantal malafide Android-apps uit de Google Play Store gebruiken ongemerkt de smartphones van gebruikers om varianten van Bitcoins te mijnen. De apps mijnen bijvoorbeeld dogecoins of litecoins, en doen dat terwijl het toestel oplaadt.

Dat meldt malware-beveiliger Trend Micro. Het zou gaan om de populaire app Songs, dat tussen de 1 en 5 miljoen downloads heeft, en Prized, met 10,000 tot 50,000 downloads. Beide apps zijn nog steeds te downloaden in de Android Play Store.

De apps gebruiken de rekenkracht van telefoons om virtueel geld te mijnen. Munten zoals de Bitcoin moeten met veel rekenkracht worden gedolven, waarbij veel verschillende apparaten kunnen worden gebruikt. Volgens Trend Micro is dat echter een tergend langzaam proces, omdat een smartphone niet de rekenkracht heeft om effectief veel te kunnen mijnen.

Omdat de telefoons toch tot het uiterste worden gebruikt voor het mijnen, gaat de batterij van de telefoon snel leeg en kan het apparaat erg warm worden. Om te zorgen dat gebruikers het proces daarom niet opmerken, werkt de malware alleen als de telefoon aan de oplader ligt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten