Malware vermomt zich het vaakst als deze populaire games 2021-09-01T10:35:09

Schrijf je in voor de gratis webinar Kennismaken met Windows 11

Stickies op je bureaublad

Malware vermomt zich het vaakst als deze populaire games

Malware vermomt zich het vaakst als deze populaire games

Antivirusfirma Kaspersky waarschuwt voor virussen die zich voordoen als legitieme game-downloads. Vooral Minecraft, The Sims 4, Fortnite en Grand Theft Auto blijken hier gevoelig voor. Download deze spellen dus alleen via officiële verkoopkanalen, luidt het advies.

De afgelopen negen maanden detecteerde en blokkeerde de antivirussoftware van Kaspersky 5,8 miljoen malware-aanvallen, waarbij de schadelijke software zich als populaire game vermomde. Met 3 miljoen detecties op de teller wordt Minecraft veruit het vaakst misbruikt voor dit doeleinde. Van dit spel bestaan verschillende versies, wat het ingewikkeld maakt voor nieuwe spelers om de juiste variant te downloaden. Cybercriminelen helpen dan ook maar wat graag malafide downloaders ervan de wereld in.

Naast Minecraft wordt de top 5 aangevuld met respectievelijk The Sims 4, PUBG, Fortnite en Grand Theft Auto V. Vooral in het tweede kwartaal van 2020 kwamen dit soort aanvallen vaak voor, Kaspersky meette een stijging van 66 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat zou te maken hebben met coronagerelateerde lockdowns wereldwijd, waardoor meer mensen gedwongen thuis zaten en ze vaker naar games grepen ter entertainment. Verspreiders van malware spelen graag op de actualiteit in. 

Bankgegevens stelen

De schade die de virussen aanrichten, varieert. Het merendeel is ontworpen om andere schadelijke software op het besmette systeem te installeren. Maar ook trojans die bankgegevens buit wilden maken, zijn gespot. Overigens lopen niet alleen pc-gamers gevaar, bij het onderzoek is ook gekeken naar nep-apps voor smartphones. Meestal komen deze binnen via sideloading, dat wil zeggen dat ze niet vanuit de Play Store of App Store worden gedownload.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord