Malware voor Windows, macOS en Linux bleef lang onopgemerkt 2022-01-19T09:13:50

Spraakbesturing in Kladblok

Microsoft lost Windows-problemen met vpn’s en servers op

Malware voor Windows, macOS en Linux bleef lang onopgemerkt

Malware voor Windows, macOS en Linux bleef lang onopgemerkt Bron: Intezer

Onderzoekers vonden onlangs een opmerkelijke backdoor-malwarevariant die geschreven is voor Windows, macOS en Linux, die tot nu toe onopgemerkt bleef.

De ontdekking is gedaan door onderzoekers van het beveiligingsbedrijf Intezer. Ze ontdekten de malware, die ze de naam SysJoker gaven, op de Linux-servers van een onderwijsinstelling. Niet lang daarna kwamen ook versies voor Windows en macOS aan het ligt. De onderzoekers verwachten dat het gaat om een cross-platform remote access trojan (rat). De trojan zou eind vorig jaar losgelaten zijn.

Unieke vorm van malware

De malware is om meerdere redenen uniek. Ten eerste wordt malware vaak specifiek voor één besturingssysteem geschreven en niet voor drie tegelijkertijd. Daarnaast is de malware van de grond af aan opgebouwd en maakt die gebruik van vier aparte command-and-control servers.

De manier waarop de malware geïnstalleerd werd, is waarschijnlijk behoorlijk geniepig. De huidige theorie is dat dit gebeurde via een malafide npm-pakket of door gebruik te maken van een bedrieglijke extensie, waardoor het installatiebestand ongemerkt op een computer kon komen. De makers van de malware mikten waarschijnlijk niet op het uitbuiten van een fout in de software, maar wilden gebruikers zo ver krijgen de software zelf te installeren.

SysJoker is geschreven in C++. De versies voor Linux en macOS werden, tot op heden, niet opgepikt door de VirusTotal-malwarezoekmachine.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord