Mede-uitvinder eerste computermuis overleden 2020-08-05T10:03:59

Windows 10 Store: Bibliovore

Open Culture Free Language Lessons

Mede-uitvinder eerste computermuis overleden

Mede-uitvinder eerste computermuis overleden

De Amerikaanse ingenieur William English is overleden. In 1963 was hij medeverantwoordelijk voor de bouw van de allereerste computermuis, samen met collega Douglas Engelbart. Engelbart stierf eerder al, in 2013.

Beide uitvinders werkten destijds voor het Stanford Research Institute. Engelbart bedacht het concept en English bouwde het bruikbare apparaat. De muis werkte door middel van twee wieltjes aan de onderzijde, die een cursor op het scherm over de Y-as en de X-as lieten bewegen. Bovenop zat één knop om mee te klikken. De rechtermuisknop zou pas later uitgevonden worden.

Van bal naar sensor

Ze noemden het een muis vanwege de vorm en dan vooral door de draad, die wat wegheeft van een staartje. Muisfabrikanten hielden jarenlang vast aan een fysiek rollend balletje om de cursor mee te verplaatsen. Pas in 1999 kwam de eerste muis met optische sensor op de markt, zoals we die nu nog steeds gebruiken. Hoewel ook deze techniek uiteraard ook telkens geavanceerder wordt. 

William English werd 91 jaar.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord