Meeste online trackers zijn van Google en Facebook

© CIDimport

Meeste online trackers zijn van Google en Facebook

Geplaatst: 6 maart 2020 - 07:56

Aangepast: 29 augustus 2022 - 16:34

Redactie ID.nl

De kans dat Google weet op welke sites je bent geweest, is erg groot. De makers achter de privacy-vriendelijke zoekmachine DuckDuckGo onderzochten 50.000 websites en merkten op dat krap 86 procent daarvan trackers van Google bevatten.

Met dat aantal is Google veruit de grootste boosdoener op het gebied van online tracking. De trackers zitten bijvoorbeeld verborgen in advertenties van Google Ads. De reden waarom je advertenties voor schoenen te zijn krijgt, als je net sites van kledingwinkels hebt bezocht. Veel sites implementeren daarnaast Google Analytics, waarmee zij bezoeksaantallen en surfgedrag in kaart brengen.

Ook Facebook heeft er een handje van. 36 procent van de onderzochte sites heeft trackers van Facebook op de achtergrond draaien. Daarna volgen Adobe en Amazon, trackers van deze partijen zijn beide op circa 22 procent van de sites aangetroffen. 

Voor iedereen inzichtelijk

DuckDuckGo gebruikt deze data om trackers te kunnen blokkeren in zijn DuckDuckGo Privacy Browser voor smartphones en zijn Privacy Essentials-extensie voor Chrome, Firefox en Safari. Bovendien zijn de gegevens voor het eerst openbaar gemaakt. Onder de noemer Tracker Radar kan iedereen de data inzien, voor onderzoeksdoeleinden of om zelf privacy-tools mee te ontwikkelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten