Met kerst naar je familie? Geef deze makkelijke oplossingen voor ingewikkelde computervragen! 2015-12-24T12:59:43

Review: Motorola Moto X Play

Review: Kensington USB 3.0 Docking Station With Dual Video Output

Met kerst naar je familie? Geef deze makkelijke oplossingen voor ingewikkelde computervragen!

'Hey, jij doet iets met computers toch...?'

Met kerst naar je familie? Geef deze makkelijke oplossingen voor ingewikkelde computervragen!

Het is kerst en dus mogen we gezellig met de (schoon)familie aan tafel. Maar als je net zoals wij bent, dan hoor je waarschijnlijk regelmatig "hey jij doet toch iets met computers...?", gevolgd door de onvermijdelijke vraag of je even een probleem kunt oplossen. Als je je familie niet wil laten zitten zijn dit de snelle en makkelijke oplossingen voor de ingewikkelde tech-vragen die je aan de kersttafel krijgt.

Onthoud, lieve lezers, dat het kerst is. Een tijd om te ontspannen en gezellig te doen. Niet om computerproblemen op te lossen. Ga dit weekend heel even offline. Doen wij ook!
 

Probleem 1: Het internet doet het niet!

"Oh, fijn dat je er bent. Het internet ligt eruit en bij Ziggo nemen ze de telefoon niet op. Kun jij misschien eens kijken?"

Oplossing: Uit en aan
'Geen internet' is een breed probleem. Het kan een kapotte router of modem zijn, een verkeerd aangesloten kabel, een verkeerde DNS-configuratie, een DDoS-aanval op de provider... Maar er is één oplossing die meestal wel helpt. Baan jezelf een weg door het oerwoud aan kabels in de ongemakkelijke hoek tussen de tv-kast en de bank, haal de stekker uit de router, wacht 10 seconden, en plug de stekker er weer in. Lost dat het probleem op? Mooi! Doet het internet het nog steeds niet? Zeg dan dat ze maar moeten wachten tot na het weekend om Ziggo te bellen en ga aan het kerstdiner.

 

Probleem 2: M'n telefoon staat helemaal vol!

"Ik heb zo'n Samsung Galaxy A-telefoon gekocht met 512 MB aan opslagruimte, en ik moet WhatsApp updaten maar er staat dat er geen ruimte meer is!"

Oplossing: Verwijder apps

Verwijder onnodige apps en foto's en ga aan het kerstdiner

Dit is een bekend probleem met goedkope telefoons die maar weinig opslagruimte hebben, en in het bijzonder van WhatsApp dat niet kan updaten omdat er zogenaamd geen ruimte meer is. De moeilijke oplossing zoekt naar welke apps het meeste cache gebruiken of de meeste interne app-data hebben. De makkelijke oplossing is om via 'Instellingen' -> 'Opslag' te kijken wat het meeste ruimte inneemt. Als blijkt dat de hele telefoon vol staat met 50 filmpjes van een verjaardag van 2 jaar geleden, vraag dan of die filmpjes niet gewoon weg kunnen. Wil de probleemvrager die video's toch bewaren, stel dan voor ze op de computer te zetten (dat is niet veel werk), of om ze op te slaan in Google Photos. Als blijkt dat de telefoon vol staat met grote apps, vraag dan welke apps het beste kunnen worden verwijderd. Verwijder alle apps behalve Candy Crush, Facebook en WhatsApp, en ga aan het kerstdiner.
 

Probleem 3: De printer doet het niet!

"We lieten laatst AVG draaien en sindsdien kunnen we niet meer printen. Jij werkt graag met computers, kun jij 'em aan de gang krijgen?"

Oplossing: Herinstalleer de driver
Een printer is een stuk hardware uit de hel dat nooit werkt. Bovendien is het inktpatronen altijd leeg en loopt hij constant vast. Aan een printer moet je zo min mogelijk tijd spenderen.

 

Klik op 'Volgende, Volgende, Volgende'

Controleer eerst of de stekker in de printer zit en of de usb-kabel is aangesloten - je zult versteld staan hoe vaak dat het probleem is. Is alles aangesloten? Kijk dan naar het merk en het serienummer van de printer, en Google die met de term 'driver' erachter. Klik op het eerste zoekresultaat, zoek de driver die bij het besturingssysteem past, en klik in de installatiewizard op 'Volgende' tot de driver is geïnstalleerd. Het maakt niet uit op welke schijf je de driver installeert en met welke bloatware die wordt geïnstalleerd; het is niet jouw computer.

Werkt de printer? Mooi! Doet de printer het nog steeds niet? Zeg dat hij waarschijnlijk onherstelbaar kapot is en dat ze het beste contact kunnen opnemen met de klantenservice. En ga daarna lekker aan het kerstdiner.
 

Probleem 4: Telefoonadvies

"Ik wil eigenlijk een nieuwe telefoon. Hij moet erg goed zijn maar vooral ook niet te veel kosten. Welk model raad je aan?"

Oplossing: De OnePlus One
Deze vraag gaat vaak gepaard met een afbeelding uit de Kruidvat-folder, waar een smartphone wordt aangeboden voor 20 euro. Die draait natuurlijk niet op Android, heeft geen interne opslag, en kan niet bellen, dus zeg je hier snel dat de vrager maar beter een ander toestel kan nemen. Leg uit dat goedkoop hetzelfde is als duurkoop en dat je daarom beter kunt kiezen voor een ander toestel. Leg ook uit dat je best een goedkoop 'ouder' model zoals de LG G3 of zelfs G2 kunt kopen, maar dat die over een jaar niet meer veilig zijn.

De telefoon met de beste prijs-kwaliteitverhouding is volgens ons nog steeds de OnePlus One, die zelfs na anderhalf jaar nog erg goed is. Bovendien kost het toestel inmiddels nog maar € 249,-, en dat is een prima prijs.

Je kunt 'smartphone' hier ook vervangen door 'tablet'. In dat geval is er maar één oplossing: Raad een iPad. Die is het makkelijkst om te gebruiken en aan te schaffen, en iedereen kent 'em. Vinden ze dat te duur? Zeg dan dat er geen telefoon of tablet is van die kwaliteit en prijs, en ga aan het kerstdiner.
 

Probleem 5: De pc/laptop is zo traag!

"Mijn computer is zo traag, ik kan eerst boodschappen doen voor ik 'em kan gebruiken. Kun jij dat oplossen?"

Oplossing: Doe een scan

Een trage computer betekent vaak slecht onderhoud

Mensen die dit probleem hebben installeren over het algemeen veel software zonder te kijken welke vinkjes nog aan staan, en schonen hun computer praktisch nooit op. Je kunt hen helpen door even door de lijst met programma's heen te gaan (via 'Configuratiescherm' -> 'Programma's en onderdelen') en daar samen met de computereigenaar eens doorheen te lopen. Deïnstalleer alle onnodige programma's. Ga daarna naar start en typ daar msconfig. Ga bovenin naar 'Opstarten' om te zien welke programma's allemaal opstarten tijdens het booten van de computer, en kijk welke hiervan overbodig zijn. Doe tot slot nog een scan met een programma als ADWcleaner om onnodige rotzooi van het systeem te gooien. Dit klinkt allemaal als veel werk, maar kost je in werkelijkheid niet veel tijd. Werkt dit niet? Zeg dan dat ze maar een ssd moeten kopen en ga aan de gebraden kalkoen.
 

Probleem 6: Een website voor iemand bouwen

"Ik ben sinds kort voorzitter van onze jeu-de-boule-club en we willen graag een website. Jij bent handig met computers, kun jij er eentje voor me maken?"

Oplossing: "Nee"
Om de één of andere reden blijft het hardnekkige misverstand rondgaan dat je in 10 minuten een website kunt bouwen. In werkelijkheid kan het bouwen van een echt goede website wel maanden duren. Leg aan de eigenaar uit dat bedrijven jaarlijks miljoenen euro's uitgeven aan het onderhoud van hun website en dat je dat niet in één middag zelf kunt. Zeg dat je hier komt voor de gezelligheid en het eten, en begin demonstratief aan het kerstdiner.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord