Microsoft neemt Nokia over voor 5,44 miljard euro 2013-11-04T15:30:38

Identiteit Tor-gebruikers toch te achterhalen

UPC Extreme Powerpakket biedt 200 Mb

Microsoft neemt Nokia over voor 5,44 miljard euro

Microsoft neemt Nokia over voor 5,44 miljard euro

Indien de aandeelhouders van Nokia ermee instemmen en de mededingingsautoriteiten geen roet in het eten gooien, is de overname van Nokia door Microsoft begin 2014 een feit.

Er waren al langer geruchten dat Microsoft interesse had om Nokia over te nemen maar verder dan een samenwerkingsverband is het nooit gekomen. Nokia levert exclusief Windows Phone op hun smartphones maar opereerde nog altijd onafhankelijk van de softwaregigant. Microsoft betaalt 3,79 miljard euro voor de apparaten- en dienstenafdeling en 1,65 miljard voor het gebruik van patenten van Nokia. Er blijft daarnaast niet heel veel over dus Nokia wordt bijna in zijn geheel opgeslokt door Microsoft. Nokia behoudt nog wel zijn naam en gaat zich richten op netwerkinfrastructuur. De namen van de nieuwe smartphones zullen de naam Microsoft dragen i.p.v. Nokia (dus 'Microsoft Lumia'). De oudere modellen blijven de Nokia-naam behouden.

Stephen Elop nieuwe baas Microsoft?

De 32.000 man die op de loonlijst staan van Nokia komen nu voor Microsoft te werken. Stephen Elop, grote baas van Nokia, wordt opgevolgd door Risto Laevi Siilasmaa. Elop zelf zou mogelijk de positie van Steve Ballmer kunnen overnemen. Steve Balmmer bevestigde dat Elop van een externe kandidaat voor de CEO-functie nu een interne kandidaat is geworden. Steve Ballmer kondigde onlangs aan Microsoft te verlaten dus de positie van CEO komt binnen een jaar vrij. Elop is geen onbekende van Microsoft want voor zijn tijd bij Nokia werkte hij al voor Microsoft.

Stephen Elop & Steve Ballmer

Stephen Elop en Steve Ballmer

Nokia al langere tijd in zwaar weer

Erg voortvarend is het Nokia niet vergaan; het bedrijf verloor de afgelopen kwartalen meer dan 5 miljard euro. De aandelenkoers is op het moment van schrijven gestegen met 36% terwijl het aandeel Microsoft daalt met 0,45%. Microsoft wil door de overname van Nokia zijn marktaandeel vergroten op de mobiele markt. Toch is Nokia niet meer de grote speler die het ooit was. In onderstaande grafiek is de overname op ludieke wijze weergegeven:

Microsoft-Nokia

[Via: WSJ]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord